Počela serijska proizvodnja najnovije porodice Opelovih motora

Bez autora
Jul 22 2014

Serijska proizvodnja nove linije malih benzinskih motora (1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo) svečano je otvorena u najnovijoj i najfleksibilnijoj Opelovoj fabrici motora u Sentgotardu u zapadnoj Mađarskoj, u prisustvu Opelovog potpredsednika zaduženog za odnose sa vladom i javnošću, Joahima Košnikea i zamenika mađarskog ministra za spoljnu trgovinu Petera Sijartoa.Uz ovu dopunu, nova fabrika motora proizvodiće tri različite linije motora na istoj proizvodnoj traci, nudeći širok spekatar novih Opelovih pogonskih agregata.

Počela serijska proizvodnja najnovije porodice Opelovih motoraSerijska proizvodnja nove linije malih benzinskih motora (1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo) svečano je otvorena u najnovijoj i najfleksibilnijoj Opelovoj fabrici motora u Sentgotardu u zapadnoj Mađarskoj, u prisustvu Opelovog potpredsednika zaduženog za odnose sa vladom i javnošću, Joahima Košnikea i zamenika mađarskog ministra za spoljnu trgovinu Petera Sijartoa.

Uz ovu dopunu, nova fabrika motora proizvodiće tri različite linije motora na istoj proizvodnoj traci, nudeći širok spekatar novih Opelovih pogonskih agregata.

Fabrika Sentgotard Flex ima važnu ulogu u našoj strategiji proizvodnje. Od tekuće godine do 2018., 27 novih Opelovih modela i 17 novih motora izaći će na tržište, a mnogi od tih novih motora biće proizvedeni baš ovde. Želimo da jasno stavimo do znanja da se Opel vratio. Opel prelazi u napad. Ofanziva naših modela je u punom zamahu, a motori su veoma bitan deo te ofanzive, rekao je Joahim Košnike, potpredsednik zadužen za odnose sa vladom i javnošću.

Košnike je takođe govorio i o dugoročnoj strategiji kompanije: „Postavili smo jasne ciljeve koji sežu čak do 2022. godine. Naš prvi cilj je da sa trećeg mesta na evropskom tržištu putničkih automobila dospemo na drugo. To nameravamo da postignemo dostizanjem tržišnog udela od 8% u Evropi i 10% u Nemačkoj do 2022.“

Prošle godine, u našoj staroj fabrici koja je proizvodila uglavnom 1,6 motore od 115 KS i Flex motore, proizveli smo 354.000 motora od kojih su samo 15.000 bili Flex proizvodi. Nasuprot tome, ove godine će 100.000 od ukupno 400.000 motora već biti Flex motori. Sledeće godine, više od polovine od 500.000 motora biće Flex proizvodi, kaže Tamaš Šolt, direktor fabrike i odgovorno lice za plasiranje proizvoda u fabrici.

Nova fabrika Sentgotard Flex predstavlja investiciju vrednu 700 miliona evra sa proizvodnim kapacitetom od 600.000 motora godišnje. Tehnologija koja se primenjuje čini tu fabriku jednim od najfleksibilnijih proizvodnih pogona u automobilskoj industriji na svetu, budući da može da proizvodi tri različite porodice motora na istoj proizvodnoj liniji. Opelov novi 1,6 turbo benzinski motor, 1,6 turbo dizel, a sada i mali benzinski motori proizvode se u toj fabrici. Sve ove motore karakterišu visoke performanse i male emisije štetnih gasova, uz izvanredno ujednačen rad i veoma nizak nivo buke.

Trocilindrični, jednolitarski turbo motor sa 115 konjskih snaga je samo prvi u nizu malih benzinskih motora, koji će uključivati mnoštvo različitih verzija zapremine od 1 do 1,4 litra. Motor snage 115 KS imaće svoju premijeru na novom modelu ADAM ROCKS – Opelov mini krosover – a biće dostupan i na novoj Corsi koja stiže na tržišta krajem ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik