Doneti pravilnici za regulisanje tržišta nekretnina

Bez autora
Jul 23 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je pravilnike koji obezbeđuju punu primenu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kojima se uvodi red u ovoj oblasti.Ljajić je objasnio da je primenom četiri doneta pravilnika, koji stupaju na snagu 29. jula, predviđeno uvođenje stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nekretnina, kao i stvaranje registra posrednika, što je u skladu sa standardima EU.

Doneti pravilnici za regulisanje tržišta nekretninaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je pravilnike koji obezbeđuju punu primenu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kojima se uvodi red u ovoj oblasti.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da je primenom četiri doneta pravilnika, koji stupaju na snagu 29. jula, predviđeno uvođenje stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nekretnina, kao i stvaranje registra posrednika, što je u skladu sa standardima EU.

On je naveo da u Srbiji, prema podacima kojima raspolaže resorno ministarstvo, postoji približno 800 privrednih subjekata i 1.500 zaposlenih, koji se zvanično bave posredovanjem u prometu nekretnina.

Prema njegovim rečima, primenom novih pravilnika biće poboljšan kvalitet usluge i ojačana konkurentnost privrednih subjekata.

Ministarstvo je do sada primilo veliki broj primedbi građana na one koji se bave prodajom nekretnina, a koje se odnose na nestručan i nesavesan način rada, podsetio je Ljajić.

Donetim pravilnicima, kako je objasnio, sada su jasno definisani kriterijumi ko tim poslom može da se bavi, tako da će i kupci i prodavci dobiti kvalitetniju uslugu, dok će među posrednicima biti eliminisana nelojalna konkurencija.

Ljajić je najavio da će, nakon stupanja na snagu donetih pravilnika, biti sastavljena i lista ispitivača za licence posrednika, koji će biti izabrani iz redova univerzitetskih profesora i drugih stručnjaka za ovu oblast, pri čemu će prvi ispitni rok biti održan u oktobru, ili novembru ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik