Nokia značajno smanjila profit Microsofta

Bez autora
Jul 23 2014

Profit američkog softverskog giganta Microsofta pretrpeo je veliki udarac nakon nedavnog preuzimanja Nokiinog odeljenja za proizvodnju mobilnih telefona.U tri meseca zaključno sa 30. junom, neto profit Microsofta je na godišnjem nivou "potonuo" za sedam odsto, na 4,6 milijardi dolara, dok su prihodi porasli 17,5 odsto, zahvaljujući dobrom poslovanju sektora računarstva u oblacima.

Nokia značajno smanjila profit MicrosoftaProfit američkog softverskog giganta Microsofta pretrpeo je veliki udarac nakon nedavnog preuzimanja Nokiinog odeljenja za proizvodnju mobilnih telefona.

U tri meseca zaključno sa 30. junom, neto profit Microsofta je na godišnjem nivou "potonuo" za sedam odsto, na 4,6 milijardi dolara, dok su prihodi porasli 17,5 odsto, zahvaljujući dobrom poslovanju sektora računarstva u oblacima.

"Ponosan sam što naše agresivno okretanje ka računarstvu u oblacima daje rezultata, i što su naši komercijalni prihodi u tom sektoru i ove godine udvostručeni na 4,4 milijarde dolara", izjavio je izvršni direktor kompanije, Satja Nadela.

Microsoft je nešto ranije najavio da će tokom naredne godine ukinuti 18.000 radnih mesta širom sveta, od čega najveći broj u Nokiji. Time će biti otpušteno oko 14 odsto od celokupne radne snage Microsofta koja broji 127.000 ljudi. Na ime troškova povezanih sa otpuštanjem radnika, kompanija će morati da plati izmedju 1,1 i 1,6 milijardi dolara.

Microsoft je, takoše, saopštio da su njegovi prihodi u sektoru Windows uvećani za tri odsto u odnosu na prošlu godinu, što je, kako je saopšteno, pokazatelj stabilizacije na tržištu PC računara. Pomoću Nokijine filijale, Microsoft je uprihodovao oko dve milijarde dolara, ali je uprkos tome, ta filijala oborila celokupni Microsoftovog profit, "skinuvši" oko 692 miliona dolara sa kranjeg finansijskog rezultata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik