BASF znatno uvećao prihode u drugom kvartalu

Bez autora
Jul 24 2014

Tokom drugog kvartala u 2014. godini poslovanje kompanije BASF pozitivno se razvijalo. Sa 18,5 milijardi evra zarada se uvećala za 1% u poređenju sa istim periodom lane.Ovo je najviše rezultat povećanog obima prodaje u poslovanju sa hemikalijama koja obuhvata segmente Hemikalija, Proizvoda za poboljšanje performansi, Funkcionalnih materijala i rešenja, ali i segment Nafte i gasa, izjavio je na polugodišnjoj telefonskoj konferenciji Dr Kurt Bok, Predsednik Upravnog odbora kompanije BASF.

BASF znatno uvećava prihode u drugom kvartaluTokom drugog kvartala u 2014. godini poslovanje kompanije BASF pozitivno se razvijalo. Sa 18,5 milijardi evra zarada se uvećala za 1% u poređenju sa istim periodom lane.

"Ovo je najviše rezultat povećanog obima prodaje u poslovanju sa hemikalijama koja obuhvata segmente Hemikalija, Proizvoda za poboljšanje performansi, Funkcionalnih materijala i rešenja, ali i segment Nafte i gasa", izjavio je na polugodišnjoj telefonskoj konferenciji Dr Kurt Bok, Predsednik Upravnog odbora kompanije BASF. Cene prodaje su blago opale. S druge strane, mere preduzete po pitanju proizvodnog asortimana uvećale su prodaju za 1%. Konstantan negativan uticaj kursa (od minus 4%), kao i osetan pad prodaje u segmentu Ostalih proizvoda oslabili su rast prodaje u BASF Grupi.

Sa oko 2,1 milijardi evra, prihod od poslovanja (EBIT) pre oporezivanja nadmašio je nivo drugog kvartala iz 2013. godine za 221 milion evra. Zarada se znatno povećala u poslovanju sa hemikalijama i segmentu Nafte i gasa. Međutim, zarada u segmentu Poljoprivrednih rešenja i segmentu Ostalih proizvoda u osetnom je padu.

"Devalvacija gotovo svih jačih valuta u odnosu na evro imala je negativan uticaj na zaradu u iznosu od nekih 200 miliona evra gledajući drugi kvartal prethodne godine", objasnio je Bok.

EBIT je u odnosu na drugi kvartal prošle godine porastao za 246 milona evra na 2 milijarde evra. Neto zarada porasla je za 142 miliona evra na 1,3 milijardi evra. Zarada po akciji tokom drugog kvartala 2014. godine iznosila je 1,41 evro u poređenju sa 1,26 evra za isti period lane. Nakon oprezivanja i amortizacije nematerijalne imovine, zarada po akciji porasla je na 1,54 evra (drugi kvartal 2013. godine: 1,40 evra).

Dalja primena strategije "We create chemistry" (Mi stvaramo hemiju)

"Tokom proteklih meseci nastavili smo da primenjujemo našu strategiju pod nazivom "We create chemistry" (Mi stvaramo hemiju). Uložili smo u primamljive oblasti poslovanja i, uz pomoć naših inovativnih rešenja, bili uspešni na tržištu. Takođe smo optimizovali poslovanje i tako poboljšali našu efikasnost", izjavio je Bok.

Pre samo nekoliko dana, kompanija BASF svečano je otvorila novu fabriku za proizvodnju katalizatora emisije štetnih gasova iz mobilnih izvora u Šroda Šloski nadomak poljskog Vroclava. Kompanija je, takođe, povećala ulaganja u plastične mase i poslovanje sa pretečama plastičnih masa u Aziji. Restrukturiranje segmenta Proizvoda za poboljšanje performansi je u toku. Nakon preduzetih mera restrukturiranja ovaj segment će do kraja 2017. godine smanjiti broj radnih mesta za preko 2.000. Samim tim od 2017. godine pa nadalje, kompanija  BASF očekuje godišnje uvećanje zarade od oko 500 miliona evra. Jednokratni troškovi u ovom segmentu trenutno iznose između 250 i 300 miliona evra.

Predviđanja za celu 2014. godinu

Tokom 2014. godine kompanija BASF očekuje slabiji porast svetske privrede nego što je to bilo predviđeno pre šest meseci. Slabljenje relevantnih jačih valuta bilo je samo dodatno opterećenje. Stoga je kompanija smanjila svoja očekivanja za porast svetske privrede u 2014. godini (prethodna predviđanja navedena su u zagradama):
- Rast bruto domaćeg proizvoda: 2,5% (2,8%)
- Rast industrijske proizvodnje: 3,7%
- Rast hemijske proizvodnje: 4,4%
- Prosečna kursna stopa evro/dolar od 1,35 dolara za evro (1,30 dolara za evro)
- Prosečna cena nafte od 110 dolara po barelu u 2014. godini

"Blagi zaokret u povećanju svetske privrede koji smo očekivali, kao i ključne potrošačke industrije u 2014. godini, imaju pozitivan uticaj na naše poslovanje. Stoga stojimo iza naših predviđanja za 2014. godinu uprkos sve lošijim nepovoljnim promenama kursa i povećanim političkim rizicima. Cilj nam je da uvećamo obim naše prodaje izuzimajući tu uticaje pripajanja i ukidanja poslovanja", dalje navodi Bok.

Bez obzira na to prodaja će u poređenju sa 2013. godinom najverovatnije blago opasti, a sve usled ukidanja poslovanja u trgovini gasa i poslovima skladištenja, kao i zbog konstantnog negativnog uticaja kursa. BASF očekuje blagi porast EBIT-a pre oporezivanja, naročito zbog znatno većeg doprinosa u segmentima Proizvoda za poboljšanje performansi i Funkcionalnih materijala i rešenja. EBIT će se najverovatnije značajno uvećati. U tome će velikog udela imati i zarada pre oporezivanja od planiranih ukidanja poslovanja trgovine gasa i poslova skladištenja, kao i odvajanja poslovanja udela kompanije BASF u pridruženoj kompaniji Styrolution.

BASF sada očekuje završetak zamene aktive sa kompanijom Gazprom na jesen 2014. godine, a koja je dogovorena još u decembru 2013. godine – uz retroaktivni uticaj finansija od 1. aprila 2013. godine. Ta transakcija podrazumeva ukidanje poslovanja sa trgovinom gasa i poslovima skladištenja.

"Razrešavanje složenog pravnog procesa koji podrazumeva osnivanje novih kompanija u Rusiji, Holandiji i Nemačkoj traje duže nego što se to ranije očekivalo", objasnio je Dr Hans-Ulrih Engel, Finansijski direktor kompanije BASF.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik