Banca Intesa pokrovitelj emisije obveznica Grada Šapca

Bez autora
Jul 24 2014

Banca Intesa i Grad Šabac potpisali su danas Ugovor o pokroviteljstvu prve emisije municipalnih obveznica u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara kojom će biti obezbeđena sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata u gradu. Ovo je prva javna emisija municipalnih obveznica na teritoriji Republike Srbije namenjenih ne samo institucionalnim investitorima, domaćim i stranim pravnim subjektima, već i fizičkim licima. Takođe, u planu je da obveznice Grada Šapca budu prve opštinske hartije od vrednosti koje će biti kotirane na Beogradskoj berzi, što će omogućiti investitorima da trguju na sekundarnom tržištu.

Banca Intesa pokrovitelj emisije obveznica Grada ŠapcaBanca Intesa i Grad Šabac potpisali su danas Ugovor o pokroviteljstvu prve emisije municipalnih obveznica u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara kojom će biti obezbeđena sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata u gradu.

Ovo je prva javna emisija municipalnih obveznica na teritoriji Republike Srbije namenjenih ne samo institucionalnim investitorima, domaćim i stranim pravnim subjektima, već i fizičkim licima. Takođe, u planu je da obveznice Grada Šapca budu prve opštinske hartije od vrednosti koje će biti kotirane na Beogradskoj berzi, što će omogućiti investitorima da trguju na sekundarnom tržištu.

"Ponosni smo na to što je Banca Intesa izabrana za pokrovitelja prve javne emisije municipalnih obveznica na našem tržištu. Ova transakcija je značajna kako u pogledu razvoja Grada Šapca i kvaliteta življenja njegovih stanovnika, tako i sa aspekta razvoja domaćeg finansijskog tržišta. Banca Intesa će omogućiti svim zainteresovanim investitorima, fizičkim i pravnim licima, da u direktnom kontaktu sa našim ekspertima u 64 izabrane ekspoziture saznaju sve detalje o ovom vidu investiranja. U okolnostima u kojima lokalne vlasti sve teže dolaze do potrebnih sredstava, municipalne obveznice predstavljajaju veoma važan, ali i nedovoljno iskorišćen izvor povoljnog finansiranja za opštine, koji pritom daje snažan podsticaj tržištu kapitala i stavlja ga u funkciju privrednog rasta zemlje. Istovremeno, mogućnost kupovine obveznica građanima nudi dodatan vid štednje, ali i priliku da aktivno učestvuju u finansiranju razvojnih inicijativa svog grada i direktno ulažu u njegovu budućnost", izjavila je Slađana Jelić, član Izvršnog odbora Banca Intesa i direktor Divizije za poslovanje sa privredom.

Obveznice nominalne vrednosti od 10.000 dinara indeksirane u evrima po srednjem kursu Narodne banke Srbije biće emitovane po fiksnoj kamatnoj stopi od 6% na godišnjem nivou sa rokom dospeća od sedam godina, uključujući i period počeka od dve godine.

"Svedoci smo početkа primene potpuno novog nаčinа uprаvljаnjа finаnsijаmа u  Šapcu. Naš grad će od sada biti u mnogo boljoj poziciji da finansira kapitalne projekte, što otvara mogućnosti za strane investicije čime ćemo ubrzati razvoj i omogućiti kvalitetniji život građana. Ako ostali gradovi budu pratili naš primer, biće veća konkurencija, troškovi će se smanjiti, a kapitalni investicioni projekti koji su neophodni za dugoročni razvoj trebalo bi da se ubrzaju na lokalnom nivou. Grad Šabac je među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koja se zadužuje prodajom municipalnih obveznica, a novac prikupljen na taj način namenjen je finansiranju većih infrastrukturnih projekata", rekao je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.

Banca Intesa ima dugogodišnje iskustvo u poslovanju sa lokalnim samoupravama i sarađuje sa preko 90 od ukupno 160 opština u Srbiji, učestvujući pritom sa oko 50 odsto u ukupnim kreditima lokalnoj samoupravi na nivou bankarskog sektora. Takođe, banka je 2012. godine bila pokrovitelj emisije municipalnih obveznica Grada Pančeva u iznosu od 107 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik