Doprinosi i ako je firma u stečaju

Bez autora
Jul 27 2014

Pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, shodno izmjenama Zakona o radu, imaju osobe čiji je radni odnos prestao usljed stečaja, a to nijesu mogli ostvariti iz stečajne mase, saopštili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Direktor Direktorata za rad u Ministarstvu, Slobodan Filipović, objasnio je da osobe čiji je radni odnos prestao usljed stečaja pravo na povezivanje radnog staža zbog odlaska u penziju mogu ostvariti ako ispunjavaju jedan od uslova - godine života ili godine penzijskog staža, za godine radnog staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju, a za koje im poslodavac nije uplatio doprinise. Osnovicu za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), shodno Zakonu, čini minimalna zarada u Crnoj Gori koja je utvrđena prije podnošenja zahtjeva Fondu rada. Kako je uplata doprinosa osobi kojoj je radni odnos prestao usljed stečaja, za godine staža koje mu nedostaju isključivo vezana za sticanje uslova za penziju, to je neophodno da prilikom podnošenja zahtjeva Fondu rada dostavi dokaz o sticanju jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju.

Doprinosi i ako je firma u stečajuPravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, shodno izmjenama Zakona o radu, imaju osobe čiji je radni odnos prestao usljed stečaja, a to nijesu mogli ostvariti iz stečajne mase, saopštili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Direktor Direktorata za rad u Ministarstvu, Slobodan Filipović, objasnio je da osobe čiji je radni odnos prestao usljed stečaja pravo na povezivanje radnog staža zbog odlaska u penziju mogu ostvariti ako ispunjavaju jedan od uslova - godine života ili godine penzijskog staža, za godine radnog staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju, a za koje im poslodavac nije uplatio doprinise.

„Osnovicu za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), shodno Zakonu, čini minimalna zarada u Crnoj Gori koja je utvrđena prije podnošenja zahtjeva Fondu rada”, rekao je Filipović agenciji Mina-business.

Kako je uplata doprinosa osobi kojoj je radni odnos prestao usljed stečaja, za godine staža koje mu nedostaju isključivo vezana za sticanje uslova za penziju, to je neophodno da prilikom podnošenja zahtjeva Fondu rada dostavi dokaz o sticanju jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju.

Dokaz o sticanju jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju, na zahtjev stranke, izdavaće Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, s obzirom na to da on vodi postupak i rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali i matičnu evidenciju o podnosiocima zahtjeva za ostvarivanje ovog prava.

Skupština je nedavno usvojila izmjene i dopune Zakona o radu, a osnovni razlog za to je obraćanje velikog broja građana, koji iako ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na penziju u pogledu godina života i radnog staža, to pravo nijesu mogli da ostvare jer im poslodavac u vrijeme radnog odnosa nije uplaćivao doprinose za PIO.

“U najvećem broju slučajeva se radi o poslodavcima koji su prestali da postoje usljed stečaja, a zaposleni nijesu mogli da naplate potraživanja po ovom osnovu iz stečajne mase. Iz tog razloga u dijalogu sa socijalnim partnerima opredijelili smo se za rješavanje ovog problema kroz dopunu Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na uplatu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje preko Fonda rada”, naveo je Filipović.

Izmjene Zakona se odnose i na ograničenje perioda za koji se isplaćuju potraživanja po osnovu zarade i naknade za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog privremene spriječenosti za rad po propisima o zdravstvenom osiguranju. Shodno novinama u Zakonu, podnosioci zahtjeva Fondu rada ovo pravo mogu ostvariti za period od šest mjeseci prije otvaranja stečaja, ukoliko im neko od navedenih potraživanja u tom periodu nije isplaćeno. Zaposlenima se umjesto prava na uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje predviđa uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izmjene i dopune zakona predviđaju ograničenja visine isplate otpremnine zbog odlaska u penziju, pa se otpremnine zbog odlaska u penziju preko Fonda rada isplaćuju u visini od dvije minimalne neto zarade u Crnoj Gori, umjesto tri prosječne zarade u privredi, kako je bilo predviđeno ranijim rješenjem.

"Zakonom je uvedena i jedna novina, odnosno novo pravo koje se može ostvariti preko Fonda rada, a odnosi se na pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje ostvaruje osoba čiji je radni odnos prestao usljed stečaja, za godine radnog staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju, za period za koji im poslodavac nije uplaćivao doprinise", kazao je Filipović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik