Raste poljoprivredna proizvodnja

Bez autora
Jul 27 2014

Crna Gora bilježi rast u poljoprivrednoj proizvodnji, pozitivni rezultati su zabilježeni u prošloj, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović. On je podsjetio da je proizvodnja mlijeka porasla prošle godine 14 odsto. Otkup mlijeka je porastao 11 odsto, otvoreno je pet novih sirara, povećan je broj kooperanata za 300, kao i otkupnih stanica. Zasadi vinove loze povećani su 25 hektara, a voća za 100 hektara. Povećan je stočni fond, ukrupnjena gazdinstva, a porastao je i izvoz poljoprivrednih proizvoda, kazao je Ivanović u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Vladislava Bojovića.

Raste poljoprivredna proizvodnjaCrna Gora bilježi rast u poljoprivrednoj proizvodnji, pozitivni rezultati su zabilježeni u prošloj, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je podsjetio da je proizvodnja mlijeka porasla prošle godine 14 odsto.

"Otkup mlijeka je porastao 11 odsto, otvoreno je pet novih sirara, povećan je broj kooperanata za 300, kao i otkupnih stanica. Zasadi vinove loze povećani su 25 hektara, a voća za 100 hektara. Povećan je stočni fond, ukrupnjena gazdinstva, a porastao je i izvoz poljoprivrednih proizvoda“, kazao je Ivanović u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Vladislava Bojovića.

Ivanović je naveo da je za godinu i po zabilježen rast registrovanih poljoprivrednih proizvođača i broja zaposlenih u poljoprivredi.

„Razvoj nije politička i politikantska kategorija, već ekonomska. Činjenice i brojke su neumoljive“, odgovorio je Ivanović na konstataciju Bojovića da je stanje u poljorivredi katastrofalno, a Agrobudžet neprihvatljivo mali.

Bojović je naveo podatke da se svega 13 odsto proizvedenog milijeka u Crnoj Gori izveze, kao i da se ukupno oko 40 miliona eura potroši na njegov i uvoz mliječnih proizvoda.

Ivanović je pozvao Bojovića da otvori fabriku koja će u tetrepak pakovanju proizvoditi mlijeko, jer je to jedna od pet kategorija koje dominiraju u uvozu.

„Ako mislite da je to toliko unosan biznis, otvorite taj projekat“, rekao je Ivanović.

Vektra Jakić se stabilizuje

On je dodao da su investicije u poljoprivredi povećane, kao i da su obezbijeđena značajna finansijska sredstva, koja za period do 2020. godine iznose preko 200 miliona eura.

„Ne čudi me što govorite na ovakav način. Prošli put ste me optužili da manipulišem i obmanjujem javnost, posebno radnike na sjeveru da će u najskorije vrijeme biti pokrenuta proizvodnja u preduzeću Vektra Jakić. Pitali ste me i koliko puta namjeravam da lažno pokrenem proizvodnju u tom preduzeću i optužili da prividno pokrećem drvnu industriju“, kazao je Ivanović.

On je saopštio da Vektra Jakić radi i da se proizvodnja u njoj svakodnevno stabilizuje i povećava. Vektra Jakić je, prema njegovim riječima, raspisala oglas za 150 radnika, na koji je dostavljeno 800 aplikacija.

„Prema informacijama kojima raspolažem, ukinut je stečaj i u Vektri Montenegro. Cijela procedura kojoj sam bio posvećen daje konkretne rezultate i to se teško može zvati obmanom“, poručio je Ivanović.

On je dodao da je obmana kada se poljoprivrednim proizvođačima „sipa u uši“ nešto što nije istina, zbog čega je pozvao Bojovića da dokumentuje tvrdnje.

„Vektra Jakić je prvi slučaj, ali uskoro ćete me vidjeti i u Andrijevici i u nekim drugim gradovima, gdje ćemo nastaviti da razvijamo drvoprerađivačku industriju, u kojoj ćemo nastaviti da zavodimo red. Pozabavićemo se i pitanjem nelegalnog i izvoza oblovine tamo gdje postoje ugovori kojima je to zabranjeno“, poručio je Ivanović.

Bojović smatra da pomoć i podrška Vektri Jakić nije bila namijenjena drvopreradi u Crnoj Gori, već vlasniku te kompanije, Draganu Brkoviću.

„Saopštite da li ste sredstva iz Abu Dabi fonda koristili za pomoć Brkoviću, kako bismo znali koliko su poljoprivrednici u Crnoj Gori zakinuti“, rekao je Bojović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik