Ima prostora za poskupljenje struje

Bez autora
Jul 27 2014

Za poskupljenje struje ima prostora jer sa sadašnjom cenom nema načina da se obezbede sredstva za investicije i gradnju, rekla članica Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić. Ona je potvrdila da "Elektroprivreda Srbije" nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije. Ako oni budu tražili poskupljenje, mi ćemo prvo analizirati zbog čega traže. Po onome što smo do sada analizirali, ima prostora za poskupljenje, ali ne znamo da li će EPS to tražiti i na koji način će to pravdati, rekla je Hadžibabićeva. Navela je da je problem u tome što moraju da se obezbede sredstva za dalju gradnju i investicije, a iz sadašnje cene nema načina da se gradi. Ta cena pokriva troškove za amortizaciju, uobičajene remonte i održavanje, ali nema prostora za neke veće poduhvate u elektroprivredi niti za novu gradnju. Ne samo da EPS ne može da obezbedi gradnju, nego ni bilo ko drugi, jer ko kod da dođe da gradi on će prvo da pita - kolika je cena i da li on iz te cene može da povrati investiciju, zaključila je Ljiljana Hadžibabić.

Ima prostora za poskupljenje strujeZa poskupljenje struje ima prostora jer sa sadašnjom cenom nema načina da se obezbede sredstva za investicije i gradnju, rekla članica Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić.

Ona je Tanjugu potvrdila da "Elektroprivreda Srbije" nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

"Ako oni budu tražili poskupljenje, mi ćemo prvo analizirati zbog čega traže. Po onome što smo do sada analizirali, ima prostora za poskupljenje, ali ne znamo da li će EPS to tražiti i na koji način će to pravdati", rekla je Hadžibabićeva.

Navela je da je problem u tome što moraju da se obezbede sredstva za dalju gradnju i investicije, a iz sadašnje cene nema načina da se gradi.

"Ta cena pokriva troškove za amortizaciju, uobičajene remonte i održavanje, ali nema prostora za neke veće poduhvate u elektroprivredi niti za novu gradnju. Ne samo da EPS ne može da obezbedi gradnju, nego ni bilo ko drugi, jer ko kod da dođe da gradi on će prvo da pita - kolika je cena i da li on iz te cene može da povrati investiciju", zaključila je Ljiljana Hadžibabić.

Podsetila je da je cena struje za krajnje potrošače samo delimično regulisana.

"Za privredu nije regulisana jer privreda kupuje cenu na tržištu i ono što EPS nudi to mora biti tako, kako bi bio konkurentan među ostalim snabdevačima", istakla je članica Saveta Agencije za energetiku.

Prema njenim rečima, ono što je regulisano jeste cena električne energije za domaćinstva i male kupce koji imaju potrošnju sličnu domaćinstvima, a to je negde oko dve trećine potrošnje krajnjih kupaca.

"Elektroprivreda Srbije" je demantovala da je podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

Na Tanjugovo pitanje da li su tačne informacije o mogućem poskupljenju struje za 15 posto od septembra, iz EPS-a su odgovorili da kompanija nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

EPS je istovremeno podsetio da, prema Zakonu o energetici, korekciju cene električne energije odobrava Agencija za energetiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik