Pravo vrijeme za kupnju nekretnine?

Bez autora
Jul 28 2014

Stambene nekretnine dotiču cjenovno dno, a kupci i prodavatelji postižu realne cijene. U posljednja dva kvartala prošle godine, prema Eurostatovim podacima, cijene stanova i kuća u Hrvatskoj padale su u sličnom omjeru, i to po stopi od oko 14 posto, dok je prvi kvartal 2014. donio jednoznamenkasti pad od 9,7 posto. Tržišnim igračima to je kontrolna točku za veće poslovne aktivnosti, to više što recentni odnosi ponude i potražnje iz perspektive sudionika nekretninskog biznisa šalju pozitivne signale. Budi se optimizam, tvrdi Boro Vujović iz agencije Opereta. To nije floskula jer se očekuje da će drugi kvartal donijeti još manji pad cijena, što ide u prilog tome "da smo blizu dna". U posljednjih pet godina cijena nekretnina pala je između 30 i 50 posto, a novi trend usporavanja pada važan je tržišni pokazatelj.

Pravo vrijeme za kupnju nekretnine?Stambene nekretnine dotiču cjenovno dno, a kupci i prodavatelji postižu realne cijene. U posljednja dva kvartala prošle godine, prema Eurostatovim podacima, cijene stanova i kuća u Hrvatskoj padale su u sličnom omjeru, i to po stopi od oko 14 posto, dok je prvi kvartal 2014. donio jednoznamenkasti pad od 9,7 posto.

Tržišnim igračima to je kontrolna točku za veće poslovne aktivnosti, to više što recentni odnosi ponude i potražnje iz perspektive sudionika nekretninskog biznisa šalju pozitivne signale. Budi se optimizam, tvrdi Boro Vujović iz agencije Opereta. To nije floskula jer se očekuje da će drugi kvartal donijeti još manji pad cijena, što ide u prilog tome "da smo blizu dna". U posljednjih pet godina cijena nekretnina pala je između 30 i 50 posto, a novi trend usporavanja pada važan je tržišni pokazatelj.

– Cijene ove godine počinju dolaze na realne vrijednosti i oni koji žele kupiti više ne trebaju čekati. Jasno je da kupci žele kupiti baš onda kad su cijene na samom dnu, ali teško je reći kad je dno. Treba kupovati kad cijene padaju jer, kad počnu rasti, kupcima je teže dobiti ono što žele – kaže Vujović. Ne čekajte, savjetuje potencijalnim kupcima, a posebno izdvaja podstanare jer je dobro vrijeme za odluku o kupnji vlastite nekretnine za stanovanje. Stanovi se više ne kupuju kao ulaganje, a ovo je ljeto atipično.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik