KAP-u prijeti gašenje proizvodnje

Bez autora
Jul 29 2014

Ukoliko kompanija Uniprom uskoro ne uplati novac za kupovinu i ne počne da ulaže u Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, može doći do zaustavljanja proizvodnje i gašenja fabrike, kazali su za Dnevne novine iz Sindikata aluminijuma. Svakodnevno gašenje ćelija u Elektrolizi, a koje su odavno trebalo da budu modernizovane, može dovesti u pitanje dalju sudbinu KAP-a i ugroziti nastavak proizvodnje. Iz Sindikata aluminijuma upozorili su da bi svako odlaganje investicija bilo pogubno po opstanak Kombinata. Ćelije su probile sve moguće maksimume. Svakoga dana se gasi određeni broj njih, čime proizvodnja u KAP-u opada, i samo je pitanje kad će se sve potpuno ugasiti. Ukoliko ne dođe do skorih investicija, rizikujemo da se proizvodnja ugasi, a ugašeni KAP neće vrijedjeti nikome, kazali su iz Sindikata aluminijuma.

KAP-u prijeti gašenje proizvodnjeUkoliko kompanija Uniprom uskoro ne uplati novac za kupovinu i ne počne da ulaže u Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, može doći do zaustavljanja proizvodnje i gašenja fabrike, kazali su za Dnevne novine iz Sindikata aluminijuma.

Svakodnevno gašenje ćelija u Elektrolizi, a koje su odavno trebalo da budu modernizovane, može dovesti u pitanje dalju sudbinu KAP-a i ugroziti nastavak proizvodnje. Iz Sindikata aluminijuma upozorili su da bi svako odlaganje investicija bilo pogubno po opstanak Kombinata.

“Ćelije su probile sve moguće maksimume. Svakoga dana se gasi određeni broj njih, čime proizvodnja u KAP-u opada, i samo je pitanje kad će se sve potpuno ugasiti. Ukoliko ne dođe do skorih investicija, rizikujemo da se proizvodnja ugasi, a ugašeni KAP neće vrijedjeti nikome”, kazali su iz Sindikata aluminijuma Dnevnim novinama.

Prema njihovim riječima, ponovno pokretanje proizvodnje u Kombinatu bilo bi jako teško, posebno imajući u vidu da u Elektrolizi ukupno ima 520 ćelija, a da puštanje u rad samo jedne od njih košta između 60 do 100.000 eura.

“I najveći optimisti u KAP-u nijesu očekivali da možemo u stečaju izdržati godinu dana, a da ne prekinemo proizvodnju. Svaka ćelija u Elektrolizi ima radni vijek, koji je odavno prošao, pa su one sada kao bolesnici na aparatima”, naveli su iz Sindikata.

Upravljanje KAP-om 19. jula preuzeo je nikšićki Uniprom Veselina Pejovića, iako prethodno nije isplatio kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura. Pejović je zatražio odlaganje uplate za 10. septembar, a do tada će, kako je kazao, učiniti sve kako bi održao proizvodnju u fabrici.

Iz Sindikata poručuju da se od dolaska Uniproma u Kombinat nije osjetio boljitak, kao i da stvari mogu krenuti nabolje tek kada kupi fabriku i investira u nju.

Do sada je KAP napustio 191 radnik, od kojih su njih 123 dobili otpremnine, dok se još 40 zaposlenih prijavilo za odlazak iz fabrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik