Croatia Airlines smanjio gubitak

Bez autora
Jul 29 2014

Neto gubitak hrvatskog zrakoplovnog prijevoznika Croatia Airlines u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 38,8 milijuna kuna, što je 52 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Croatia Airlines u izvještaju o poslovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. U prvih šest mjeseci, koji su za Croatia Airlines zbog izrazite sezonalnosti poslovanja uvijek poslovno slabiji dio godine, tvrtka je ostvarila rast ukupnog prometa te neznatan pad broja prevezenih putnika. Tako je nalet na godišnjoj razini povećan za dva posto, dok je broj letova veći za tri posto. Prevezeno je 801.288 putnika, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Croatia Airlines smanjio gubitakNeto gubitak hrvatskog zrakoplovnog prijevoznika Croatia Airlines u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 38,8 milijuna kuna, što je 52 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Croatia Airlines u izvještaju o poslovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U prvih šest mjeseci, koji su za Croatia Airlines zbog izrazite sezonalnosti poslovanja uvijek poslovno slabiji dio godine, tvrtka je ostvarila rast ukupnog prometa te neznatan pad broja prevezenih putnika.

Tako je nalet na godišnjoj razini povećan za dva posto, dok je broj letova veći za tri posto. Prevezeno je 801.288 putnika, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome je u domaćem redovnom prometu broj putnika pao za tri posto, dok se u međunarodnom redovnom prometu zadržao na razini istog razdoblja prošle godine.

Istovremeno je prodaja na domaćem tržištu smanjena za 21 posto, što u Croatia Airlinesu tumače ekonomskom krizom. To potvrđuje i pad broja hrvatskih državljana u međunarodnom putničkom prometu u prvih pet mjeseci 2014. godine za 13,5 posto, na 45 tisuća, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče inozemne prodaje, ona je u padu za 14 posto, a u izvještaju se kaže da je to tako zbog pada prodaje na tržištu Amerike i Australije te na tržištima pojedinih europskih zemalja.

Croatia Airlines ima 975 djelatnika, što je 6,3 posto manje u odnosu na broj zaposlenih na kraju 2013. godine. Flota mu se sastoji od 12 zrakoplova - šest Airbusa od kojih je jedan u operativnom najmu te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik