Neočekivano oštar pad industrijske proizvodnje

Bez autora
Jul 29 2014

U lipnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala 1,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon pet mjeseci rasta i znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u lipnju pala za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine potonula 1,7 posto. To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom je njih troje očekivalo rast u rasponu od 0,4 do 1,5 posto, a jedan pad od 0,2 posto. To je i prvi pad proizvodnje nakon pet mjeseci neprestanog rasta.

Neočekivano oštar pad industrijske proizvodnjeU lipnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala 1,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon pet mjeseci rasta i znatno slabiji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u lipnju pala za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine potonula 1,7 posto.

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom je njih troje očekivalo rast u rasponu od 0,4 do 1,5 posto, a jedan pad od 0,2 posto.

To je i prvi pad proizvodnje nakon pet mjeseci neprestanog rasta.

„Nakon pet mjeseci uzastopnih godišnjih stopa rasta, u lipnju je zabilježen razmjerno snažan pad proizvodnje na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Pritom su negativna kretanja ublažena blago pozitivnim stopama rasta u prerađivačkoj industriji, koja je na godišnjoj razini porasla 0,5 posto, što se može povezati s jačanjem inozemne potražnje“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, u lipnju je na godišnjoj razini najviše, 11,2 posto, pala proizvodnja energije, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula 1,4 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je 3,5 posto na godišnjoj razini. S rastom od 1,5 posto slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 0,4 posto.

U drugom tromjesečju veći pad BDP-a nego u prvom?

„Nastavljen je pad proizvodnje energije, kao i u rudarstvu i vađenju. Međutim, prerađivačka industrija ovoga mjeseca nije mogla ostvariti rast koji bi mogao neutralizirati negativni efekt u ostalim dijelovima industrije“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Pozitivno na domaću industriju utječe rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega raste potražnja za hrvatskim izvoznim proizvodima. Tako je, prema podacima DZS-a, od siječnja do svibnja izvoz porastao više od 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Sigurno je da će industrijska proizvodnja i dalje imati podršku u oporavku potražnje na inozemnim tržištima, mahom u EU. No, i dalje su vidljivi pritisci restrukturiranja na pad proizvodnje“, kaže Šantić, koji u cijeloj ovoj godini očekuje stagnaciju proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.

U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja ukupno porasla za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Industrijska proizvodnja će u nastavku godine i dalje biti ograničena slabom domaćom potražnjom i niskom izvoznom konkurentnošću, dok pozitivan doprinos očekujemo od polaganog oporavka zemalja u okruženju te učinka baznog razdoblja. Na razini cijele godine očekujemo rast industrijske proizvodnje od 0,5 posto u odnosu na 2013.“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Od važnijih makroekonomskih podataka za razdoblje od travnja do lipnja, preostaje još samo izvješće o prometu u trgovini na malo u lipnju. U svibnju je potrošnja pala oštrih 1,8 posto na godišnjoj razini.

S obzirom na to, kao i na pad građevinske aktivnosti i slabljenje zamaha u industrijskoj proizvodnji, Šantić očekuje pad gospodarstva u drugom tromjesečju.

„Dosadašnji rezultati na razini drugog tromjesečja, i to preliminarni u turizmu što se tiče predsezone, ali isto tako i u industriji i trgovini na malo, sugeriraju da bi pad BDP-a mogao biti nešto izraženiji nego što je bio na početku godine“, zaključuje Zdeslav Šantić.

U prvom tromjesečju BDP je pao 0,4 posto na godišnjoj razini, 10. kvartal zaredom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik