Uvođenje obaveznog projektantskog nadzora

Bez autora
Jul 29 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražiti uvođenje obaveznog projektantskog nadzora jer država više neće plaćati za dodatne radove i odštetne zahteve zbog neodgovorne izrade projekata.Mihajlović je rekla nakon sastanka sa predstavnicima "Puteva Srbije", "Koridora Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve, da će resorno ministarstvo insistirati da izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji obuhvate i uvođenje projektantskog nadzora da država više ne bi gubila novac.

Uvođenje obaveznog projektantskog nadzoraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražiti uvođenje obaveznog projektantskog nadzora jer država više neće plaćati za dodatne radove i odštetne zahteve zbog neodgovorne izrade projekata.

Mihajlović je u izjavi agenciji Tanjug rekla nakon sastanka sa predstavnicima "Puteva Srbije", "Koridora Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve, da će resorno ministarstvo insistirati da izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji obuhvate i uvođenje projektantskog nadzora da država više ne bi gubila novac.

Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se utvrdi kvalitet projekata, jer se ispostavilo da je država na svemo onomo što su radili "Koridori Srbije" izgubila 70 miliona evra, a toliko košta deonica Ub - Lajkovac od 12,5 kilometara, i to samo zbog lošeg projektovanja, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, projektanti moraju da budu odgovorni kada urade projekat, odnosno da taj projekat bude tačan, a ne da se događa da se pravi autoput a da nema priključaka za struju, vodu ili da nema pristupnih puteva ka naseljima.

Neće država više da bude mesto odakle će samo da se plaćaju dodatni radovi i odštetni zahtevi, jer to nas mnogo košta, poručila je potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je ukazala da Srbija treba da bude uređena država u kojoj se, kada izda projektni zadatak i kada projektant napravi projekat, zna da taj projekat može eventualno, kao i svuda u svetu, zbog nenadanih okolnosti da odstupi pet odsto, ali ne i 20 do 30 odsto ili da se izvrši preprojektovanje koje je potpuno novo u odnosu na prethodni.

Mi ćemo insistirati na projektantskom nadzoru i odgovornosti projektanata, ali i na odgovornosti Inženjerske komore Srbije, jer ako danas postoji 47.000 licenci i ako je za 13 godina oduzeto nešto više od deset licenci, onda to govori da nešto nije u redu, navela je Mihajlović.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je na sastanku sa predstavnicima "Puteva Srbije", "Koridora Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve razgovarala o kvalitetu projekata i problemima koji se javljaju tokom izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u vezi s projektovanjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik