Proizvodnja sira prilika za zapošljavanje žena

Bez autora
Jul 30 2014

Prilike i mogućnosti koje nudi proizvodnja žepačkog sira potrebno je proširiti i kontinuirano unapređivati postojeću proizvodnju kako bi se dobio kvalitetan proizvod, poručeno je sa završne manifestacije projekta "Got cheese?" koji su implementirali Udruženje Spori turizam Žepče i Razvojna agencija Žepče (RAŽ), a finansirala ga je Američka ambasada u Sarajevu u sklopu programa Women Empowerment u BiH. Kako je za Oslobođenje kazala Branka Janko, direktorica RAŽ-a, projekt je počeo 1. juna 2013. i trajao je godinu. Namjera projekta bila je doprinijeti ekonomskoj neovisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećati stupanj ekonomske osnaženosti žena u ruralnim područjima ove općine, kroz mapiranje, udruživanje, nabavku opreme i obuku 10 žena koje se bave proizvodnjom sira.

Proizvodnja sira prilika za zapošljavanje ženaPrilike i mogućnosti koje nudi proizvodnja žepačkog sira potrebno je proširiti i kontinuirano unapređivati postojeću proizvodnju kako bi se dobio kvalitetan proizvod, poručeno je sa završne manifestacije projekta "Got cheese?" koji su implementirali Udruženje Spori turizam Žepče i Razvojna agencija Žepče (RAŽ), a finansirala ga je Američka ambasada u Sarajevu u sklopu programa Women Empowerment u BiH.

Kako je za Oslobođenje kazala Branka Janko, direktorica RAŽ-a, projekt je počeo 1. juna 2013. i trajao je godinu. Namjera projekta bila je doprinijeti ekonomskoj neovisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećati stupanj ekonomske osnaženosti žena u ruralnim područjima ove općine, kroz mapiranje, udruživanje, nabavku opreme i obuku 10 žena koje se bave proizvodnjom sira.

Tradicionalni pristup

"Bilo je planirano da obuku pohađa deset žena koje se bave proizvdnjom sira, ali je obuka privukla skoro 20 zainteresovanih proizvođača sira sa ovog područja koji su željeli da nauče nešto novo u proizvodnji", kazala nam je Janko dodajući da im je iskustva, ali i primjere, kako unaprijediti proizvodnju sira i učiniti je održivom prenio prof. Samir Kalit iz Zagreba.

Kako je istakla Janko projekt je pokrenut sa ciljem usavršavanja proizvodnje sira, proširenja proizvodnje, povećanje prodaje te stvaranja uvjeta za uvrštavanje proizvedenog sira u gastro turističku ponudu općine Žepče.

"Polaznici su, također, dobili i konkrentnu pomoć u sirarskoj opremi, a napravili smo i brošuru sa proizvođačima sira koju ćemo promovirati", kazala je Janko.

Ona je dodala da će RAŽ nastaviti sa izgradnjom brenda žepačkog sira, te će nastaviti sa dodjelom konkretne pomoći u opremi proizvođačima sa ovog prostora.

- Ne žalimo izgubiti taj tradicionalni pristup načinu pravljenja sira, ali isto tako želimo potaknuti proizvođače da koriste i druge načine proizvodnje, kao i da prošire proizvodnju na druge vrste sira", naglasio je Janko.

Med, maline...

Osim sira, područje Žepča ima još nekoliko poljoprivrednih proizvoda koji bi mogli biti pokretač samozapošljavanja i zapošljavanja nezaposlenih sa ovog područja.

"Sir je jedan od proizvoda koji ima perspektivu i koji bi daljim razvojem trebao biti što kvalitetniji i prepoznatljiviji. Tu su također i med, jagodičasto voće poput malina i kupina, kao i proizvod od njih, ljekobilje i proizvodi od njega, te proizvodnja rakije", kazala je Janko dodajući kako će se na svim ovim proizvodima u daljem periodu intenzivno raditi kako bi se povećala njihova proizvodnja.

Janko je najavila i izradu investicijske studije proizvodnje žepačkog sira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik