Srbiji potrebno više IT inženjera

Bez autora
Jul 30 2014

Srbija izgubi od 50.000 - 100.000 evra po inženjeru godišnje koji se ne zaposli u našoj zemlji, već odluči da ode u inostranstvo. Toliko otprilike kompanija uloži u rad i razvoj jednog IT stručnjaka u Srbiji, procene su Microsoft razvojnog centra u Srbiji (MDCS). Njihov cilj je da do 2025. godine Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera po 1000 stanovnika. Danas ta cifra iznosi samo 1,6 inženjera na 1000 stanovnika naše zemlje, a potrebe su daleko veće. Prema istraživanju koje je u našoj zemlji sproveo Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ-a, neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100%, sa 150 miliona evra na čak 318 milona evra. To je impresivan rast i pokazuje koliko danas IT industrija zarađuje i donosi profita našoj zemlji. Ono što je ovde najvažnije je da će ovakav rast definitivno privući strane investitore, koji će želeti da ulažu u Srbiju. Jedno je sigurno – IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, a za to je potrebno mnogo više IT stručnjaka, kažu u Microsoft razvojnom centru.

Srbiji potrebno više IT inženjeraSrbija izgubi od 50.000 - 100.000 evra po inženjeru godišnje koji se ne zaposli u našoj zemlji, već odluči da ode u inostranstvo. Toliko otprilike kompanija uloži u rad i razvoj jednog IT stručnjaka u Srbiji, procene su Microsoft razvojnog centra u Srbiji (MDCS).

Njihov cilj je da do 2025. godine  Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera po 1000 stanovnika. Danas ta cifra iznosi samo 1,6 inženjera na 1000 stanovnika naše zemlje, a potrebe su daleko veće.

- Prema istraživanju koje je u našoj zemlji sproveo Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ-a, neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100%, sa 150 miliona evra na čak 318 milona evra. To je impresivan rast i pokazuje koliko danas IT industrija zarađuje i donosi profita našoj zemlji. Ono što je ovde najvažnije je da će ovakav rast definitivno privući strane investitore, koji će želeti da ulažu u Srbiju. Jedno je sigurno - IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, a za to je potrebno mnogo više IT stručnjaka – kažu u Microsoft razvojnom centru.

Prema njihovim preporukama, da bi se prevazišao ovaj problem i povećao broj IT stručnjaka u našoj zemlji, potrebno je značajno povećanje upisnih kvota za tehničko-tehnološke fakultete, zatim unapređenje trenutnog nastavnog plana i programa, ali i jako važno popularisanje IT struke među mladima, kako bi shvatili da je ovo zanimljiva, dinamična oblast u kojoj ih čeka sigurna budućnost.

Više od 10% novoupisanih studenata u toku 2012. godine u našoj zemlji bilo je u oblasti informacionih tehnologija, što je više od 5.500 studenata. Ovo pokazuje značajan interes koji postoji među mladima u Srbiji. Iako se interesovanje za IT među studentima i mladima povećava iz godine u godinu, deficit je i dalje postoji. U 2011. godini diplomiralo je 3,637 IT stručnjaka, a ponuda za posao koja postoji u ovoj oblasti daleko je veća.

Inače, Microsoft razvojni centar u Srbiji danas zapošljava preko 130 IT inženjera, i svi oni su se školovali u Srbiji. Kada je Microsoft otvorio razvojni centar u našoj zemlji 2005. godine bilo je svega 8 zaposlenih. Projekti na kojima rade i koje razvijaju IT stručnjaci u ovom razvojnom centru u Srbiji, koriste milioni ljudi širom sveta, i tako promovišu našu zemlju kao veoma značajnu tačku na mapi sveta novih tehnologija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik