Oskudna odmorišta - obeležje turizma

Bez autora
Jul 30 2014

Turizam u Srbiji ima potencijala, ali je pitanje koliko i na koji način su oni iskorišćeni. Kakva je situacija u tranzitnom turizmu najbolje znaju stranci, koji se ulaskom u našu zemlju prvo upoznaju sa saobraćajnom infrastrukturom i dodatnim sadržajima pored puta. Prilikom ulaska u Srbiju, vozači, mahom stranci, suočavaju se gužvama, a kolone u špicu sezone posebno vikendom duže su i od 10 kilometara. Oni koji često prelaze granicu na Horgošu i Batrovcima znaju šta ih čeka na početku putovanja. Profesionalni vozač i vlasnik agencije za prevoz putnika Miroslav Papić tvrdi da je 100 kilometara autoputa u katastrofalnom stanju, jer nema centimetra kubnog koji nije pod rupama. Tek nakon naplatne rampe Sirig je nešto bolji put, od Beograda do Niša je daleko bolje, vidi se da se obnavlja nešto, rekao je Papić.

Oskudna odmorišta - obeležje turizmaTurizam u Srbiji ima potencijala, ali je pitanje koliko i na koji način su oni iskorišćeni. Kakva je situacija u tranzitnom turizmu najbolje znaju stranci, koji se ulaskom u našu zemlju prvo upoznaju sa saobraćajnom infrastrukturom i dodatnim sadržajima pored puta.

Prilikom ulaska u Srbiju, vozači, mahom stranci, suočavaju se gužvama, a kolone u špicu sezone posebno vikendom duže su i od 10 kilometara. Oni koji često prelaze granicu na Horgošu i Batrovcima znaju šta ih čeka na početku putovanja.

Profesionalni vozač i vlasnik agencije za prevoz putnika Miroslav Papić tvrdi da je 100 kilometara autoputa u katastrofalnom stanju, jer nema centimetra kubnog koji nije pod rupama. "Tek nakon naplatne rampe Sirig je nešto bolji put, od Beograda do Niša je daleko bolje, vidi se da se obnavlja nešto", rekao jepapić za RTV.

Broj putničkih vozila na naplatnoj rampi Sirig iz godine u godinu se povećava, a rampu dnevno u letnjem periodu prođe oko 20.000 vozila.

Pored pumpi i motela, putnici se mogu odmoriti na oskudno opremljenim parkinzima, koji bi trebali da budu  glavna obeležja tranzitnog turizma. Retka su odmorišta u Srbiji koja mogu da dobiju prelaznu ocenu, sa hlladovinom i toaletima.

Alternativa tranzitnom, može biti seoski turizam na salašima u čenejskom ataru, udaljenim svega desetak kolometara od auto-puta. Jedan od autentičnih objekata, Salaš 325 vlasništvo je Nestora Slepčeva, koji se posle četiri decenije boravka u Australiji vratio vojvođanskoj ravnici.

On kaže da je ovaj vid turizma interesantan, pre svega stranim gostima. "Oduševljeni su kuhinjom našom vojvođanskom, ambijentom, šuma, voćnjak, konji, avioni i ne treba samo da jedu, tamburaši i kraj. Imaju zanimaciju ceo dan", rekao je Slepčev za RTV.

U cilju afirmacije tranzitnog turizma, Turistička organizacija Vojvodine najavila je nove akcije. Pomoćnik direktora Turističke organizacije Vojvodine Srđan Bajić kaže da je jedan od takvih projekata "Panonsko selo".

"Projekat objedinjuje smeštaj i odmorište pored auto puteva koja bi imala svojevrsnu pijacu i trg. Tu bi  ponudili sve što je autentično za Vojvodinu, a nije blizu puta, od hrane do rukotvorina i drugih proizvoda koje imamo", rekao je Bajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik