Radne knjižice idu u penziju

Bez autora
Jul 30 2014

Radne knjižice idu u istoriju. Izmenama Zakona o radu predviđeno je da se ubuduće radni staž za zaposlene vodi u matičnoj evidenciji PIO fonda. Papirna radna knjižica zameniće se 1. januara 2016.Radne knjižice izdate do tog datuma nastavljaju da se koriste radi ostvarivanja prava iz radnog odnosa, kaže za Snežana Bogdanović iz Ministarstva rada. Tako, zapravo, Fond preuzima obavezu vođenja radne knjižice u elektronskom obliku za svakog od nas. Stručnjaci upozoravaju da zbog prilično haotičnog stanja sa matičnim evidencijama u PIO, mogu nastati problemi s dokazivanjem staža i upisa budućeg radnog iskustva u baze podataka.

Radne knjižice idu u penzijuRadne knjižice idu u istoriju. Izmenama Zakona o radu predviđeno je da se ubuduće radni staž za zaposlene vodi u matičnoj evidenciji PIO fonda.

Papirna radna knjižica zameniće se 1. januara 2016.

- Radne knjižice izdate do tog datuma nastavljaju da se koriste radi ostvarivanja prava iz radnog odnosa - kaže za “Blic” Snežana Bogdanović iz Ministarstva rada.

Tako, zapravo, Fond preuzima obavezu vođenja radne knjižice u elektronskom obliku za svakog od nas. Stručnjaci upozoravaju da zbog prilično haotičnog stanja sa matičnim evidencijama u PIO, mogu nastati problemi s dokazivanjem staža i upisa budućeg radnog iskustva u baze podataka.

Čim na snagu stupi pravilnik o elektronskom zapisu podataka iz radnog odnosa, poslodavci će morati zaposlenima da vrate radne knjižice. Savet iz ministarstva je da kada počne primena pravilnika svi zaposleni preuzmu radne knjižice, jer će se one i dalje smatrati javnom ispravom za dokazivanje staža do vremena uvođenja elektronske baze evidencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik