NBS oduzela dozvolu za rad Takovo osiguranju

Bez autora
Jul 31 2014

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je na današnjoj sednici odluku o oduzimanju dozvole za rad AD za osiguranje „Takovo“ Kragujevac, kao i meru zabrane raspolaganja imovinom tog društva do otvaranja postupka likvidacije. Takođe, Narodna banka Srbije podnela je predlog Privrednom sudu u Kragujevcu, koji je nadležan za donošenje rešenja o pokretanju likvidacionog postupka, i obavestila Agenciju za osiguranje depozita radi određivanja likvidacionog upravnika. Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da ovo društvo za osiguranje svoje poslovanje uskladi sa odredbama Zakona o osiguranju u delu koji se odnosi na adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi. Utvrđeno je da se u prethodnom periodu finansijsko stanje „Takovo osiguranja“ nije popravilo, kao i da ovo društvo nije izvršavalo mere koje je NBS nalagala u postupku nadzora nad poslovanjem.

NBS oduzela dozvolu za rad Takovo osiguranjuIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je na današnjoj sednici odluku o oduzimanju dozvole za rad AD za osiguranje „Takovo“ Kragujevac, kao i meru zabrane raspolaganja imovinom tog društva do otvaranja postupka likvidacije.

Takođe, Narodna banka Srbije podnela je predlog Privrednom sudu u Kragujevcu, koji je nadležan za donošenje rešenja o pokretanju likvidacionog postupka, i obavestila Agenciju za osiguranje depozita radi određivanja likvidacionog upravnika.

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da ovo društvo za osiguranje svoje poslovanje uskladi sa odredbama Zakona o osiguranju u delu koji se odnosi na adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi. Utvrđeno je da se u prethodnom periodu finansijsko stanje „Takovo osiguranja“ nije popravilo, kao i da ovo društvo nije izvršavalo mere koje je NBS nalagala u postupku nadzora nad poslovanjem. Imajući u vidu da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole za rad, u skladu sa Zakonom o osiguranju, doneta je navedena odluka kako bi se zaštitili interesi osiguranika, korisnika osiguranja i trećih oštećenih lica i očuvala stabilnost tržišta osiguranja.

Od danas „Takovo osiguranje“ ne može zaključivati nove ugovore o osiguranju. Svi ugovori zaključeni sa ovim društvom do danas važe i dalje do isteka roka njihovog važenja, a oštećena lica će svoja potraživanja prema ovom društvu ostvarivati prijavom potraživanja u postupku likvidacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik