Dom naroda PS FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

Bez autora
Jul 31 2014

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta danas su na sjednici u Sarajevu, koja je prekinuta, prihvatili Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW. Dom naroda dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE "Banovići" u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Dom naroda PS FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE TuzlaDelegati Doma naroda Federalnog parlamenta danas su na sjednici u Sarajevu, koja je prekinuta, prihvatili Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW.

Dom naroda dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE "Banovići" u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Također, Dom naroda dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC - Lider i Guandong Electric Power Design Institute - GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla".

I u slučaju TE "Tuzla" Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica ranije je izjavio da će nakon dobijanja saglasnosti biti pokrenuti pregovori s krajnjim ponuđačem s kojim očekuje da će imati potpisane ugovore u naredna dva mjeseca.
Izgradnja Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, koštala bi, ističe Grabovica, oko 1,5 milijardi KM.

Naglasio je da je jedini preostali ponuđač za ovaj projekt kineski konzorcij China Gezhouba group Co Ltd. CGGC - Lider i Guandong Electric Power Design Institute - GEDI, a riječ je o kompaniji koja je u 40 godina koliko postoji izgradila oko 140 sličnih blokova. Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer's Credit.

Izgrađeni Blok 7 TE Tuzla bio bi u 100 postotnom vlašništvu JP Elektroprivreda BiH, koja bi imala i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Trenutno je za izgradnju Bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine. Vrijednost investicije je oko milijardu KM.

Blok 1 bio bi u 100 postotnom vlasništvu RMU Banovići, koji bi imao i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Također, Dom naroda usvojio je i Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH sa Odlukom o utvrđivanju Privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve učesnike u elektroenergetskom sektoru.

Datum nastavka današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH bit će poznat naknadno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik