Svaki peti radi na crno

Bez autora
Jul 31 2014

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom tromesečju je bila 20,3 odsto, što je 0,5 procentnih poena manje nego u prva tri meseca i 3,8 procentnih poena nego u aprilu 2013, objavio je danas Republički zavod za statistiku Srbije.Među zaposlenima 21,2 odsto čini takozvana neformalna zaposlenost, što podrazumeva rad u neregistrovanim preduzećima, rad u registrovanim preduzećima ali bez važećeg ugovora i socijalnog i penzionog osiguranja, kao i neplaćen pomažući rad članova domaćinstva.

Svaki peti radi na crnoStopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom tromesečju je bila 20,3 odsto, što je 0,5 procentnih poena manje nego u prva tri meseca i 3,8 procentnih poena nego u aprilu 2013, objavio je danas Republički zavod za statistiku Srbije.

Među zaposlenima 21,2 odsto čini takozvana neformalna zaposlenost, što podrazumeva rad u neregistrovanim preduzećima, rad u registrovanim preduzećima ali bez važećeg ugovora i socijalnog i penzionog osiguranja, kao i neplaćen pomažući rad članova domaćinstva.

Udeo rada na crno porastao je za 0,7 procentnih poena u odnosu na prvo tromesečje i za tri procentna poena u odnosu na april 2013, navodi se u saopštenju Zavoda, koji je do ove godine Anketu o radnoj snazi sprovodio dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, a ne kvartalno kao sada.

Prema podacima statističkog zavoda, stopa nezaposlenosti bila je najniža u Beogradskom regionu - 18,3 odsto, a najviša u Južnoj i Istočnoj Srbiji - 23,3 odsto.

Gledano po polovima, nezaposlenost je viša među ženama - 21,3 odsto, nego među muškarcima - 19,5 odsto.

Stopa zaposlenosti porasla je na 39,5 odsto, sa 38,4 u prvom tromesečju i 36,3 u aprilu 2013. godine,

Anketa o radnoj snazi sprovedena je u maju 2014. na uzorku od 8.222 domaćinstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik