Kamen-temeljac od osam miliona evra

Bez autora
Jul 31 2014

U radnoj zoni "Sever", u Sremskoj Mitrovici, u utorak je počela gradnja nove fabrike, koja će proizvoditi podizače za prozore u automobilskoj industriji, sa ukupno 250 radnika. Fabriku gradi italijanska kompanija "Lames", vrednost investicije je osam miliona evra, a očekuje se da fabrika godišnje ostvari prihod od 40 miliona evra, od kojih će 80 odsto sredstava činiti novac dobijen od izvoza. Izgradnja fabrike "Lames" počela je na površini od pet hektara i u prvoj fazi se gradi poslovni prostor od 7.000 kvadratnih metara. Ova kompanija je, inače, kooperant "Fijat Srbije", a deo proizvodnje ići će u izvoz za nemačke i francuske fabrike automobila.

Kamen-temeljac od osam miliona evraU radnoj zoni "Sever", u Sremskoj Mitrovici, u utorak je počela gradnja nove fabrike, koja će proizvoditi podizače za prozore u automobilskoj industriji, sa ukupno 250 radnika. Fabriku gradi italijanska kompanija "Lames", vrednost investicije je osam miliona evra, a očekuje se da fabrika godišnje ostvari prihod od 40 miliona evra, od kojih će 80 odsto sredstava činiti novac dobijen od izvoza.

Izgradnja fabrike "Lames" počela je na površini od pet hektara i u prvoj fazi se gradi poslovni prostor od 7.000 kvadratnih metara. Ova kompanija je, inače, kooperant "Fijat Srbije", a deo proizvodnje ići će u izvoz za nemačke i francuske fabrike automobila.

- Gotovo dve godine smo čekali početak gradnje ove fabrike. Sada je sasvim jasno da će ona već dogodine, pored postojećih 70 radnika, zaposliti još 180 novih - kaže Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

"Lames" je u novembru 2011. godine otvorio pogon u Sremskoj Mitrovici, u iznajmljenoj hali, gde je trenutno zaposleno 70 radnika. Od gradske uprave u Sremskoj Mitrovici "Lames" je dobio pet hektara građevinskog zemljišta za izgradnju vlastite fabrike, da bi u njoj zaposlio 250 radnika. Tada je potpisan i ugovor sa Agencijom SIEPA o finansijskoj podržci od 7.000 evra po zaposlenom, dok je Vlada AP Vojvodine prošle godine dala "Lamesu" stimulaciju od 100.000 evra.

Gradonačelnik Nedimović je zadovoljan kako je godina počela i očekuje nove investitore.

- U Brodogradilištu "Sava" je zaposleno 350 radnika, "Kuper standard" je počeo da radi sa 200 radnika, a u naredne tri godine zaposliće još 600. I američka fabrika toplotnih izmenjivača za auto-industriju i stanogradnju je došla u Mitrovicu i do kraja godine imaće 200 zaposlenih - predočava Nedimović.

Dozvola za 15 dana

Lokalna samouprava je sve uradila da investitorima stvori što bolje uslove za početak, ovde se dozvole čekaju najduže mesec dana, a, recimo, građevinska dozvola za "Kuper standard" izdata je za samo 15 dana - napominje Nedimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik