Vlada nudi skuplje stanove pod "povoljnijim" uvjetima

Bez autora
Aug 04 2014

Mladi državljani BiH do 40 godina koji u posljednje tri godine imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo i koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, mogli bi uskoro aplicirati za izdavanje stanova pod zakup uz obavezu kupovine.Raspisan je drugi javni poziv investitorima, jer se na prvi javio samo jedan, koji nije imao izgrađene stanove. Aranžman podrazumijeva zakupninu u periodu od 10 godina, u okviru koje će budući korisnici izdvajati mjesečne iznose za kiriju i krajnji otkup stana.

Vlada nudi skuplje stanove pod Mladi državljani BiH do 40 godina koji u posljednje tri godine imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo i koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, mogli bi uskoro aplicirati za izdavanje stanova pod zakup uz obavezu kupovine.

Samo jedan

Raspisan je drugi javni poziv investitorima, jer se na prvi javio samo jedan, koji nije imao izgrađene stanove. Aranžman podrazumijeva zakupninu u periodu od 10 godina, u okviru koje će budući korisnici izdvajati mjesečne iznose za kiriju i krajnji otkup stana.

- Naknada za troškove korištenja stana bit će umanjena za dvadesetak posto u odnosu na tržišnu cijenu zakupa. Primjera radi, ako je kirija 300 KM, tražit ćemo da taj dio za korištenje stana bude 240 KM - kaže ministar stambene politike Čedomir Lukić (SDA).

Dodaje da drugi dio, od 150 KM, treba osigurati aplikantu da sakupi bar trećinu vrijednosti stana. No, mnogi su skeptični da je ova varijanta isplatljivija od kupovine stana. Stanar će, naime, u 120 mjeseci izdvojiti 46.800 KM, od čega, faktički, baca 28.800 koje je davao za kiriju.

Tržišna cijena

Ljudi od struke kažu da je bolje uzeti kredit u tom iznosu i kupiti novi stan za koji se ne plaća općinski porez, a da pri tome rata bude 390 KM.

Tako bi tržišna cijena stana od 54 kvadrata prema Vladinom projektu iznosila skoro 90.000 KM, a stan iste kvadrature u preduzeću "Tibra Pacifik" košta 77.000 KM. Hasan Pekmić iz ove firme kaže da se ne planiraju javiti na poziv.

Senad Husić, urednik portala Nekretnine.ba, sumnja da će Vladin projekt proći, jer je bilo nekih pokušaja i prije, ali su propali.

Investitori nisu prepoznali interes

- Zabrinjavajuće je što se poziv ponavlja. To znači da investitori za sada nisu prepoznali svoj interes, pa i sam ishod postaje upitan. U BiH su često naoko pozitivne inicijative znale završiti na potpuno drugačiji način pa moramo biti oprezni i suzdržani prema svemu - kaže analitičar Igor Gavran.

Nema povrata

Ugovorom je predviđeno da, ukoliko kupac kasni s uplatom sredstava ili nakon isteka 10 godina ne osigura potrebna sredstva za otkup, investitor automatski raskida ugovor. Nema ni obaveze povrata do tada uplaćenih sredstava na ime kirije i dijela za konačni otkup stana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik