Nova pravila za sigurniji promet nekretnina

Bez autora
Aug 05 2014

Tržište nekretnina u Srbiji dobilo je pravni okvir uvođenjem pravilnika o posredovanju u prometu nekretnina. Sada se zna ko i pod kojim uslovima može da se bavi prodajom nekretnina, a za godinu dana naše tržište trebalo bi da bude uređeno kao u zemljama Evropske unije. U Privrednoj komori Srbije predstavljen je Pravilnik o posredovanju u prometu nepokretnosti, a do polovine septembra Ministarstvo trgovine pripremiće administrativne i tehničke preduslove za polaganje stručnog ispita za agente. Trenutno u Srbiji posluje 1.050 agencija koje se bave posredovanjem u prodaji nekretnina, sa 1.500 zaposlenih. Željko Stojanović, savetnik u Ministarstvu trgovine, kaže da će do kraja oktobra početi polaganje stručnog ispita, a da će do maja 2015. biti ustanovljen registar posrednika. Mislim da ćemo 2016. godine moći da kažemo da smo ovu oblast uredili, kaže Stojanović.

Nova pravila za sigurniji promet nekretninaTržište nekretnina u Srbiji dobilo je pravni okvir uvođenjem pravilnika o posredovanju u prometu nekretnina. Sada se zna ko i pod kojim uslovima može da se bavi prodajom nekretnina, a za godinu dana naše tržište trebalo bi da bude uređeno kao u zemljama Evropske unije.

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je Pravilnik o posredovanju u prometu nepokretnosti, a do polovine septembra Ministarstvo trgovine pripremiće administrativne i tehničke preduslove za polaganje stručnog ispita za agente.

Trenutno u Srbiji posluje 1.050 agencija koje se bave posredovanjem u prodaji nekretnina, sa 1.500 zaposlenih. 

Željko Stojanović, savetnik u Ministarstvu trgovine, kaže da će do kraja oktobra početi polaganje stručnog ispita, a da će do maja 2015. biti ustanovljen registar posrednika.

"Mislim da ćemo 2016. godine moći da kažemo da smo ovu oblast uredili", kaže Stojanović.

Polagaće se ispiti iz poznavanja arhitekture, prava, menadžmenta nepokretnosti i ekonomije. Za pripremu ispita objavljen je spisak stručne literature.

Milić Đoković iz komisije za edukaciju Privredne komore Srbije kaže da Centar za edukaciju i grupacija posrednika u prometu nepokretnosti radi taj program i da ga očekuje uskoro.

"To će biti veoma brzo nadamo se u nekih 20 dana obelodanjeno, i biće u skladu sa pravim programom onog što je potrebno za profesiju posrednika", kaže Đoković.

Novi Zakon o posredovanju iz novembra prošle godine, doneo je prve rezultate.

"Već članice asocijacije sprovode taj zakon u meri da više ne rade sa crnim tržištem, sa divljim posrednicima i to slobodno možemo da kažemo da praktično na tržištu više i ne postoji", kaže agent za prodaju nekretnina Nebojša Rapajić.

Nova, mnogo oštrija pravila, smanjiće i konkurenciju.

"Smatram da će ovaj zakon dovesti do ukrupnjavanja tržišta nekretnina, da neće više biti hiljadu i nešto posrednika da će se broj posrednika svesti između 20 i 50 i da će samo veliki sistemi od 20 i više zaposlenih moći da funkcionišu", kaže Dragan Jovanović iz jedne od agencija.

Trgovci nekretninama upozoravaju da ih državne agencije i ministarstva isključuju iz nabavke poslovnog prostora, i tako daju loš signal građanima da ne plaćaju posrednike.

Veliki problem je i to što sve manje gradi i prodaje, kao i to što agenti sve teže naplaćuju svoje usluge.

"Ja moram da platim PDV čim izvršim uslugu, da platim sudske depozite i advokata za tuženje i dve do tri godine kasnije postoji šansa da ću ja naplatiti ukoliko je moj klijent likvidan," kaže vlasnik agencije Ervin Pašanović.

Ubuduće će svako ko kupuje ili prodaje nekretninu moći da preko interneta u registru proveri sve podatke o agentu posredniku. U Srbiji ima 25.000 prevarenih u kupoprodaji nekretnina, tako da nova pravila donose i veću pravnu sigurnost na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik