Na tržište Srbije stigao novi „Ford tranzit“

Bez autora
Aug 06 2014

Na tržište Srbije je, zahvaljujući ovlašćenom uvozniku i serviseru „Grand motorsu“, istovremeno kada i kod drugih ovlašćenih uvoznika u Evropi, stigao kontingent prvih vozila iz nove generacije „tranzita“, najvećih modela među lakim komercijalnim vozilima „Forda“. Pre dve godine „Ford“ je započeo temeljnu modernizaciju u programu lakih komercijalnih vozila uvođenjem sasvim novih familija koje su dobile i nove nazive, pa je oznaka „tranzit“ (bez drugih dodataka) rezervisana za najveće modele, ukupne mase od 2.900 do 4.700 kg, korisne nosivosti od 857 do 2.281 kg i zapremine tovarnog prostora od 9,5 do 15,1 kubni metar.

Na tržište Srbije stigao novi „Ford tranzit“Na tržište Srbije je, zahvaljujući ovlašćenom uvozniku i serviseru „Grand motorsu“, istovremeno kada i kod drugih ovlašćenih uvoznika u Evropi, stigao kontingent prvih vozila iz nove generacije „tranzita“, najvećih modela među lakim komercijalnim vozilima „Forda“.

Pre dve godine „Ford“ je započeo temeljnu modernizaciju u programu lakih komercijalnih vozila uvođenjem sasvim novih familija koje su dobile i nove nazive, pa je oznaka „tranzit“ (bez drugih dodataka) rezervisana za najveće modele, ukupne mase od 2.900 do 4.700 kg, korisne nosivosti od 857 do 2.281 kg i zapremine tovarnog prostora od 9,5 do 15,1 kubni metar.

Vozila u „tranzit“ familiji nude se s međuosovinskim rastojanjima od 3.300 i 3.750 mm, a pokreću ih tri moderna, ekonomična i agilna dizel motora od 2,2 litra sa 100, 125 i 155 KS.

U Srbiji, kao i na većini evropskih tržišta, najtraženija „Fordova“ laka komercijalna vozila su u van (furgon) verzijama. Otuda su prvi primerci novog „tranzita“ koji su stigli u „Grand motors“ upravo sa ovakvim tipom karoserije, i to u verzijama s najvećom zapreminom tovarnog prostora od 15,1 m3 i korisnim nosivostima od 1.195, odnosno 2.281 kg - „350 LB EF“ i „470 LB EF“. Za oba vozila je zajedničko to što su napravljena s dužim međuosovinskim rastojanjem (3.750 mm) i s pogonom na zadnje točkove (neke varijante „tranzita“ mogu se dobiti i s pogonom na prednje točkove). „Tranzit 350 LB EF“ pokreće motor od 125, a „470 LB EF“ od 155 KS, i oba motora su „sparena“ sa šestostepenim ručnim menjačem.

„Tranzite“, kao i ostala „Fordova“ nova laka komercijalna vozila, osim sasvim novog dizajna i mehanike, krasi i potpuno drugačija, automobilski, bogato i vrlo funkcionalno opremljena unutrašnjost.

Recimo, u paketu „trend“ se, između ostalog, nalaze putni kompjuter, grejači vetrobrana, senzor nivoa tečnosti za pranje vetrobrana, elektropodesiv preklopni, grejani spoljni retrovizori sa integrisanim pokazivačima pravca, prednja svetla za maglu, manuelni klima-uređaj, kožom obloženi ručica menjača i kolo upravljača, podesiva sedišta vozača u lumbalnom delu, tempomat sa ograničavačem brzine, daljinsko centralno zaključavanje... Kupac crvenog „tranzita“ s naših fotografija (470 LB EF) opredelio se još i za tahograf, prednje i zadnje parking senzore i kuku za vuču.

Prodaja

Prvi novi „tranziti“ na srpskom tržištu nude se po promotivnim cenama, nižim za 1.990, odnosno 2.100 evra. Verzija „350 LB EF“ ima trenutnu cenu od 22.220 evra bez PDV-a (budući da su ovo vozila koja se koriste za obavljanje delatnosti, PDV je povratan), dok „470 LB EF“ uz promotivni popust košta 24.460 evra, bez PDV-a. Obe verzije imaju paket opreme „trend“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik