Holanđani i dalje zainteresovani za Jadransko brodogradilište: Pregovori o odvoženju grita

Bez autora
Aug 07 2014

Sa holandskom Damen Shipyards grupom, zainteresovanom za kupovinu Jadranskog brodogradilišta, u toku su pregovori o rješavanju problema koji usporavaju privatizaciju, kao što je odvoženje grita, saopštio je izvršni direktor preduzeća iz Bijele Petar Tušup. Pitanje je termina i načina odvoženja grita, kao i koliko je vremena potrebno, kada se svi preduslovi ostvare da taj grit bude uklonjen. Jer, riječ je o velikim količinama, koje se ne mogu izvesti iz Brodogradilišta ni za mjesec ili dva, kazao je Tušup. Prema njegovim riječima, u situaciji kada je privatizacija neophodna, a dugoročna vizija većinskog vlasnika za Boku je razvoj nautičkog turizma, a ne brodoremont, postavlja se pitanje koja je opcija realnija. Bitno je napomenuti da kompanije koje su i dalje zainteresovane za privatizaciju Brodogradilišta, svoje buduće aktivnosti više vezuju za remont jahti i megajahti, nego za remont brodova, rekao je Tušup.

Holanđani i dalje zainteresovani za Jadransko brodogradilište: Pregovori o odvoženju gritaSa holandskom Damen Shipyards grupom, zainteresovanom za kupovinu Jadranskog brodogradilišta, u toku su pregovori o rješavanju problema koji usporavaju privatizaciju, kao što je odvoženje grita, saopštio je izvršni direktor preduzeća iz Bijele Petar Tušup.

- Pitanje je termina i načina odvoženja grita, kao i koliko je vremena potrebno, kada se svi preduslovi ostvare da taj grit bude uklonjen. Jer, riječ je o velikim količinama, koje se ne mogu izvesti iz Brodogradilišta ni za mjesec ili dva – kazao je Tušup za Radio Jadran.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada je privatizacija neophodna, a dugoročna vizija većinskog vlasnika za Boku je razvoj nautičkog turizma, a ne brodoremont, postavlja se pitanje koja je opcija realnija.

- Bitno je napomenuti da kompanije koje su i dalje zainteresovane za privatizaciju Brodogradilišta, svoje buduće aktivnosti više vezuju za remont jahti i megajahti, nego za remont brodova – rekao je Tušup.

U Brodogradilištu su trenutno zadovoljni uposlenošću. Na remontu su dva broda iz Monaka, dugogodišnjeg prijatelja Brodogradilišta kompanije ,,Dabinović“.

- Imamo još po jedan brod iz Hrvatske, Malte i Kipra, dva su crnogorska od kojih je jedan Jadran. Obavljaju se i pripremni radovi jednog broda iz Italije – naveo je Tušup.

U narednom periodu očekuje se remont još četiri ponuđena broda – po jedan iz Hrvatske, Italije, Grčke i Kipra.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte do sada je četiri puta bezuspješno raspisivao tender za prodaju 61,57 odsto kapitala Jadranskog brodogradilišta Bijela, od kojih posljednji 21. januara. Na posljednji tender dostavljena je samo jedna nepotpuna ponuda holandske kompanije Damen Shipyards Group.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, ranije je saopštio da bi novi tender za Brodogradilište trebalo što prije raspisati, ali da je oblik privatizacije neophodno izmijeniti i prilagoditi interesima investitora.

On smatra da su za prodaju kompanije problematični dugovi, značajne obaveze po osnovu socijalnog programa i viška radnika, kao i činjenica da osnovna djelatnost nema perspektivu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik