Poduzetničke zone: Zemljište u Tešnju besplatno, u Kaknju 1 KM

Bez autora
Aug 07 2014

Federalno Ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta uskoro će početi podjelu 1,5 miliona KM za sufinansiranje razvoja poduzetničkih zona u ovom entitetu. Ovo ministarstvo je i prošle godine općinama dodijelilo isti iznos poticajnih sredstava za poduzetničke zone, a od 2005. do 2012. za ove namjene su izdvojena 11,3 miliona KM.Prema podacima Ministarstva, u Federaciji BiH djeluju 24 poduzetničke zone koje se nalaze u 15 općina Federacije. Najviše je poduzetničko-zanatskih, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto, dok je specijaliziranih oko tri posto.

Poduzetničke zone: Zemljište u Tešnju besplatno, u Kaknju 1 KMFederalno Ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta uskoro će početi podjelu 1,5 miliona KM za sufinansiranje razvoja poduzetničkih zona u ovom entitetu.

Ovo ministarstvo je i prošle godine općinama dodijelilo isti iznos poticajnih sredstava za poduzetničke zone, a od 2005. do 2012. za ove namjene su izdvojena 11,3 miliona KM.

15 općina

Prema podacima Ministarstva, u Federaciji BiH djeluju 24 poduzetničke zone koje se nalaze u 15 općina Federacije. Najviše je poduzetničko-zanatskih, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto, dok je specijaliziranih oko tri posto. Što se tiče strukture djelatnosti poduzetnika koji su aktivni u zonama, 45 posto su proizvodne djelatnosti, a 55 posto trgovačke i uslužne.

Većina zona (77 posto) formirana je na zemljištu koje nije imalo izgrađenu infrastrukturu. Znači da su industrijski objekti, sa izgrađenom infastrukturom iz prethodnog perioda, nedovoljno iskorišteni za gradnju poslovnih zona.

Što se tiče popunjenosti zona, samo tri su maksimalno popunjene aktivnim privrednim subjektima i to poslovna zona Bukva u Tešnju, Jug u Livnu i zona Dusina u Orašju. Popunjenost 50-80 posto je u zonama Tromeđa i Blizne gomile u Čitluku, zatim zona u Sanskom Mostu, PC-96 u Vitezu, Mostarska vrata u Ljubuškom, te zone u Tomislavgradu i u Stocu. Ostale zone imaju manje od 50 posto aktivnih subjekata u zoni, dok u zonama u Odžaku, Kaknju i zoni Zvirovići u Ljubuškom još nema izgrađenih poslovnih objekata.

U Ministarstvu navode da cijene zemljišta u zonama nisu visoke, mada bi one u nekim slučajevima mogle biti i niže. Cijena, kako kažu, zavisi od niza faktora, kao što su lokacija zone, njena saobraćajna povezanost, infrastrukturna izgrađenost, kao i pogodnosti koje općine nude investitorima.

Cijene zemljišta

Investitorima je u poduzetničkoj zoni u Tešnju zemljište za izgradnju poslovnih objekata ponuđeno bez naknade, ali pod određenim uslovima, dok je u pojedinim poslovnim zonama cijena zemljišta po kvadratnom metru simbolična - marka po kvadratu. Takva je zona u Kaknju, poduzetničke zone Brda i Begovača u Livnu, te poslovna zona u Tomislavgradu, ali samo za proizvodne objekte, dok je za ostale cijena 14,5 KM po kvadratu.

U ostalim cijene zemljišta se kreću od tri do 35 KM po kvadratnom metru i razlikuju se od općine do općine.

Međutim, cijena zemljišta nije jedina pogodnost kojom općine nastoje privući investitore, pa su tako investitori u mnogim slučajevima oslobođeni raznih naknada, imaju novčane subvencije za zapošljavanje itd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik