Žene u biznis ulaze iz nužde

Bez autora
Aug 10 2014

Ključne barijere za razvoj ženskog preduzetništva se ne nalaze u nedostatku novca, niti u zakonskoj regulativi, već u mentalitetu, nedostatku znanja i lošoj informisanosti, ocijenila je član upravnog odbora Asocijacije menadžera Crne Gore (AMCG), Jelena Pavićević. Ona je navela da je u Crnoj Gori 90 odsto preduzetnika muškarci, a deset odsto žene. Nekima je ovo beznačajan podatak, a neki će pomisliti da je i deset odsto žena u biznisu dovoljno. Postoji više razloga zbog kojih je upravo žensko preduzetništvo značajno za ekonomiju, kazala je Pavićević. Razlog je, ističe on, činjenica da su žene bolji potrošači od muškaraca, zatim to što su ženama u prosjeku kod većine biznis ideja potrebna manja sredstva nego muškarcima, žene preduzetnice su zadovoljnije i u porodici i u društvu, a biznisi koje vode povlače za sobom stvaranje novih mogućnosti i otvaranje novih poslovnih šansi.

Žene u biznis ulaze iz nuždeKljučne barijere za razvoj ženskog preduzetništva se ne nalaze u nedostatku novca, niti u zakonskoj regulativi, već u mentalitetu, nedostatku znanja i lošoj informisanosti, ocijenila je član upravnog odbora Asocijacije menadžera Crne Gore (AMCG), Jelena Pavićević.

Ona je navela da je u Crnoj Gori 90 odsto preduzetnika muškarci, a deset odsto žene.

„Nekima je ovo beznačajan podatak, a neki će pomisliti da je i deset odsto žena u biznisu dovoljno. Postoji više razloga zbog kojih je upravo žensko preduzetništvo značajno za ekonomiju“, kazala je Pavićević agenciji Mina biznis.

Razlog je, ističe on, činjenica da su žene bolji potrošači od muškaraca, zatim to što su ženama u prosjeku kod većine biznis ideja potrebna manja sredstva nego muškarcima, žene preduzetnice su zadovoljnije i u porodici i u društvu, a biznisi koje vode povlače za sobom stvaranje novih mogućnosti i otvaranje novih poslovnih šansi.

Kupovina za ženu najčešće predstavlja potrebu, ali je često i iracionalna aktivnost ili zadovoljstvo. Takođe, kako je dodala, za podmirivanje osnovnih životnih potreba ženi je potreban mnogo više proizvoda i usluga nego muškarcima.

„Zbog toga čitava marketinška industrija želi da se približi prevashodno ženi, jer žena kupuju i za sebe i za djecu i za kuću, a najčešće i za muškarce. Za veliki broj proizvoda i usluga koji su namjenjeni muškarcima, marketing se takođe, obraća ženi, jer ona je često glavni podstrekač kupovine. I banke u ženama vide bolje klijente, jer one mnogo lakše otvaraju novčanik i vade karticu, od muškaraca, a pri tome su ipak, odgovornije u izmirivanju obaveza“, objasnila je Pavićević.

Ženi je, kako je dodala, u prosjeku potrebno manje novca kada odluči da osnuje sopstveni biznis, jer je u stanju da inovativnošću, kreativnošću i entuzijazmom, nadomjesti nedostatak novca.

„Za razliku od muškaraca, koji prilikom osnivanja biznisa, imaju i takmičarske i megalomanske želje (što je takođe i dobro i poželjno, ali je često i rizično), žene se zadovoljavaju održivošću i postepenim razvojem. Važnije im je da njihov biznis bude i 'zdrav i human', kao i da podmiruju sve obaveze“, kazala je Pavićević.

I za banku su žene poželjni klijenti, jer traže manje novca kojeg brže i urednije vraćaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik