Izveštaj NALED-a o uslovima poslovanja

Bez autora
Aug 10 2014

Drugi kvartal 2014. nije doneo očekivane efekte poboljšanja uslova za poslovanje u Srbiji, jer započete reforme nisu okončane, zaključak je drugog kvartalnog izveštaja o statusu reformi u Srbiji koji je objavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Kako se ističe u izveštaju, najviše sluha za nepophodnost sprovođenja suštinskih reformi pokazalo je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Ministarstvo je izlašlo u susret ključnim predlozima privrede za reformu radnog zakonodavstva, navodi se u izveštaju.

Izveštaj NALED-a o uslovima poslovanjaDrugi kvartal 2014. nije doneo očekivane efekte poboljšanja uslova za poslovanje u Srbiji, jer započete reforme nisu okončane, zaključak je drugog kvartalnog izveštaja o statusu reformi u Srbiji koji je objavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se ističe u izveštaju, najviše sluha za nepophodnost sprovođenja suštinskih reformi pokazalo je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je izlašlo u susret ključnim predlozima privrede za reformu radnog zakonodavstva, navodi se u izveštaju.

Nasuprot tome, Ministartsvo finansija zapostavlja sistemske reforme, koje bi rezultate donele na srednji i dugi rok.

Ministarstvo se posvećuje palijativnim merama, čiji je cilj ubrzana naplata poreza, kazni i svega ostalog čime se puni budžet Republike.

NALED je skrenuo pažnju da se palijativne mere prema registrovanim privrednim subjektima moraju primenjivati veoma oprezno, jer se njima može dotući već posustala privreda koja posluje u legalnim tokovima.

Takođe, takve mere mogu destimulisati prebacivanje u legalne tokove privrede koja sada posluje u sivoj ili crnoj zoni ekonomije.

Podsećamo na surove zakonitosti Laferove krive koje dovode do toga da previsoko odmerene poreske stope dovode do umanjenja poreskih prihoda, navodi se u zaljučku izveštaja.

Ista zakonitost u naplati važi i u slučaju propisivanja neumereno visokih taksi i naknada, kao i u slučaju postojanja brojnih parafiskalnih nameta.

NALED je pohvalio pokušaje Vlade Srbije da stimulacijama privuče nove investicije.

Međutim, loša je poruka za potencijalne ozbiljne investitore to što se prema postojećim investitorima odnosi kao prema neželjenoj deci.

Evidentna je glomaznosti javnog sektora, ali i nedostatak stručnog kadra u tim strukturama.

Kao preporuke za naredno tromesečje, NALED je istakao usvajanje Zakona o inspekcijskom nadzoru, uspostavljanje zajedničke elektronske baze podataka inspekcijskog nadzora i koordinaciju među svim inspekcijama.

Takođe, preporučuje se i početak borbe protiv sive ekonomije i nelegalne trgovine pojačavanjem nadzora i sistemskim izmenama propisa...

Predlaže se i da se uspostavi objedinjen sistema praćenja postupaka izdavanja građevinskih dozvola.

Preporuka je i da se ispita mogućnost uspostavljanja elektronskog i javno dostupnog Registra "nameta".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik