Uveden stečaj u Pobjedu

Bez autora
Aug 11 2014

Privredni sud u Podgorici uveo je stečaj u Novinsko-izdavačko preduzeće Pobjeda, na zahtjev Poreske uprave. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić potpisao je rješenje u kome se navodi da se usvaja prijedlog Poreske uprave i pozivaju se povjerioci da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. Takođe se pozivaju dužnici preduzeća da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi. Sastanak povjerilaca biće održan 9. septembra u deset sati, a ročište za ispitivanje potraživanja 24. septembra sa početkom u deset sati u Privrednom sudu.

Uveden stečaj u PobjeduPrivredni sud u Podgorici uveo je stečaj u Novinsko-izdavačko preduzeće Pobjeda, na zahtjev Poreske uprave.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić potpisao je rješenje u kome se navodi da se usvaja prijedlog Poreske uprave i pozivaju se povjerioci da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja, prenosi MINA-business.

Takođe se pozivaju dužnici preduzeća da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.

Sastanak povjerilaca biće održan 9. septembra u deset sati, a ročište za ispitivanje potraživanja 24. septembra sa početkom u deset sati u Privrednom sudu.

"Za stečajnog upravnika imenuje se Mladen Marković iz Podgorice", dodaje se u odluci.

Poreska uprava je, kako se navodi u obrazloženju odluke, 23. jula podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Pobjedom, u kojem piše da je u cilju naplate dospjelog duga donešen zaključak o prinudnoj naplati potraživanja u iznosu od 358,49 hiljada eura, dospjelih za plaćanje 21. jula.

„Dužnik nije sporio osnovanost i dospjelost duga, već je obavijestio povjerioca da se nalazi u blokadi po osnovu neisplaćenih kredita kod Podgoričke i Erste banke, tako da nije u mogućnosti da plati dug. To znači da je dužnik obustavio sva plaćanja zbog blokade računa, pa i dospjele kreditne obaveze prema bankama, zbog čega nije mogao biti sproveden zaključak o prinudnoj naplati", navodi se u prijedlogu povjerioca.

U međuvremenu su dospjeli i drugi dugovi preduzeća po osnovu potraživanja predlagača, tako da ukupan dug prema evidenciji predlagača iznosi oko 992,89 hiljada eura.

U izjašnjenju na ročištu za raspravljanje o postojanju stečajnog razloga, zastupnik predlagača je naveo da je nesporno postojanje zakonskog razloga za pokretanje stečaja, ostao je pri prijavljenom potraživanju i naveo da će u roku koji Sud bude odredio za prijavu potraživanja izjasniti o tome da li postoje druga potraživanja državnih organa.

Punomoćnik dužnika je na ročištu rekao da ne spori postojanje stečajnih razloga, nakon čega je Sud ocijenio da je predlog osnovan i da su ispunjeni zakonski uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

Sud je zaključio da dužnik ne može ispunjavati novčane obaveze u roku od 45 dana od dospijeća, kao i da je potpuno obustavio plaćanje u periodu od 30 dana neprekidno, zbog čega su ispunjeni stečajni razlozi definisani Zakonom o stečaju.

Zahtjev za uvođenje stečaja u Pobjedu podnijela je Poreska uprava zbog duga od 1,5 miliona eura.

Računi Pobjede su u blokadi na iznos od 510 hiljada eura. Obaveze preduzeća prema zaposlenima, kojih ima 197, iznose 430 hiljada eura.

Jovanić je ranije kazao da otvaranje stečajnog postupka u Pobjedi ne podrazumijeva njen bankrot niti uništenje i nestanak.

Jedna od karakteristika stečajnog postupka u Pobjedi jeste da će novine nastaviti da izlaze, ali će broj radnika biti smanjen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik