Elektroenergetski sistem Srbije stabilan

Bez autora
Aug 14 2014

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da država priprema sistemski odgovor za svaki mogući scenario koji može da se dogodi tokom zimskog perioda u procesu snabdevanja energentima. Antić je u obraćanju novinarima prilikom obilaska Rudarskog basena "Kolubara" poručio da građani nemaju razloga za brigu i da restrikcije električne energije nisu opcija. Vlada i resorno ministarstvo izuzetno odgovorno pristupaju ovom osetljivom i izazovnom pitanju, istakao je on i najavio da će, ukoliko se ukaže potreba, biti pribavljene dodatne količine gasa iz Evrope. Ministar je naveo da Srbija trenutno ima 1,2 miliona tona uglja na deponijama u termoelektrani u Obrenovcu i približno 200.000 tona u Kolubari, što je više od plana za ovaj period godine.

Elektroenergetski sistem Srbije stabilanMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da država priprema sistemski odgovor za svaki mogući scenario koji može da se dogodi tokom zimskog perioda u procesu snabdevanja energentima.

Antić je u obraćanju novinarima prilikom obilaska Rudarskog basena "Kolubara" poručio da građani nemaju razloga za brigu i da restrikcije električne energije nisu opcija.

Vlada i resorno ministarstvo izuzetno odgovorno pristupaju ovom osetljivom i izazovnom pitanju, istakao je on i najavio da će, ukoliko se ukaže potreba, biti pribavljene dodatne količine gasa iz Evrope.

Ministar je naveo da Srbija trenutno ima 1,2 miliona tona uglja na deponijama u termoelektrani u Obrenovcu i približno 200.000 tona u Kolubari, što je više od plana za ovaj period godine.

Antić je podsetio na to da je podzemno skladište gasa Banatski Dvor popunjeno sa približno 450 miliona kubika gasa, uz napomenu da će do kraja avgusta biti popunjeno sa 460 ili 470 miliona kubika, što je istorijski maksimum.

Istovremeno, on je najavio da bi izvođač radova za ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava–Zapadno polje" u Rudarskom basenu "Kolubara" mogao biti uskoro izabran, dok bi do kraja avgusta trebalo da počne ispumpavanje.

Prema njegovim rečima, tender za ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava" je u završnoj fazi, pri čemu trenutno rade četiri pumpe koje crpu vodu sa tog kopa.

Zahvaljujući angažovanju pumpi koje su prebačene sa kopa "Veliki Crljeni", nivo vode na kopu "Tamnava" spušten je za nekoliko metara i aktivirani su jalovišni sistemi, precizirao je ministar.

Antić je podsetio na to da su u maju bila poplavljena sva četiri kopa u "Kolubari", pri čemu su tri počela da funkcionišu zahvaljujući izuzetnom angažmanu zaposlenih u EPS-u i Rudarskom basenu "Kolubara".

Vršilac dužnosti direktora JP "Elektroprivreda Srbije " (EPS) Aleksandar Obradović potvrdio je da ovo preduzeće priprema različite scenarije za zimu, koji uključuju i mogućnost gasne krize.

Obradović je objasnio da se ove opcije razmatraju sa partnerima iz EU i nadležnim kancelarijama iz Brisela, i poručio da je elektroenergetski sistem Srbije sada stabilan i da će takav i ostati.

Prema njegovim rečima, EPS ima tri scenarija, od kojih je prvi da se što pre dođe do dodatnih količina sopstvenog uglja, drugi se odnosi na pregovore o kupovini struje, a treći na nabavku određenih količina uglja iz regiona.

Do kraja avgusta, kako je naveo, očekuje se završetak pregovora sa međunarodnim institucijama kako bi EPS dobio finansijsku pomoć u iznosu od 150 miliona do 200 miliona evra.

Obradović je naglasio da je ta pomoć neophodna zbog posledica polava i šteta koje je pretrpelo ovo preduzeće, a koje se preliminarno procenjuju na približno 300 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik