Kelneri roboti, a kuvari androidi?!

Bez autora
Aug 14 2014

Futuristički restoran na istoku Kine ima neobično osoblje: androidi se bakću oko šporeta, dok roboti na točkovima dočekuju goste i donose jela pred njih.Više od 12 robota angažovano je u malom lokalu, otvorenom prošle sedmice u Kunšanu, u provinciji Đijangsu. Na meniju su regionalni specijaliteti, ali je očigledno da usluga nema nikakve veze sa tradicijom. Na vratima restorana goste će dočekati dva robota i pozdraviti ih rečima dobrodošlice. Četiri mala androida prinose supe, pirinač i druga jela na poslužavnicima.

Kelneri roboti, a kuvari androidi?!Futuristički restoran na istoku Kine ima neobično osoblje: androidi se bakću oko šporeta, dok roboti na točkovima dočekuju goste i donose jela pred njih!

Više od 12 robota angažovano je u malom lokalu, otvorenom prošle sedmice u Kunšanu, u provinciji Đijangsu. Na meniju su regionalni specijaliteti, ali je očigledno da usluga nema nikakve veze sa tradicijom.

Na vratima restorana goste će dočekati dva robota i pozdraviti ih rečima dobrodošlice. Četiri mala androida prinose supe, pirinač i druga jela na poslužavnicima.

„Ćerka mi je tražila da joj napravim robota, jer mrzi kućne poslove“, objasnio je za AFP vlasnik restorana Song Jugang, dodajući da mu je to dalo ideju da „zaposli“ androide i u svom lokalu.

U kuhinji „rade“ dva poveća plava robota sa crvenim, trepćućim lampama umesto očiju. Jedan je zadužen za pržena jela, dok drugi priprema raviole i druge punjenje specijalitete. Deo osoblja restorana čine ljudi čiji je zadatak da odlaze u nabavku i pripremaju sofisticiranija jela.

Song je za lokalni list rekao da ga je svaki robot koštao oko 40.000 juana (4.860 evra), koliko otprilike iznosi godišnja plata radnika od krvi i mesa.

„Roboti razumeju četrdesetak rečenica i naredbi iz svakodnevnog života. Nikada se ne razboljevaju, ne traže godišnji odmor, ni slobodne dane“, zadovoljno ističe vlasnik restorana.

Dovoljno ih je puniti strujom tokom dva sata da bi efektivno radili pet sati.

Klijenti Songa Juganga su oduševljeni novim iskustvom dostojnim naučnofantastičnih filmova.

Roboti se kreću pravolinijski između stolova, a kada naiđu na prepreku ljubazno se izvinjavaju.

„Dosad nikada nisam videla robota da poslužuje hranu. Baš sam iznenađena“, prokomentarisala je devetogodišnja Juan Juan u susretu sa sivim androidom njene visine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik