Prodaju se Galenika, Azotara, kao i 500 drugih preduzeća

Bez autora
Aug 16 2014

Agencija za privatizaciju oglasila je prodaju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima, među kojima su rudnici za eksploataciju uglja Resavica, Galenika, Petrohemija, Azotara, FAP, Mostogradnja, Jat tehnika, Lasta, Simpo, C market, Beogradski sajam. Javnim pozivom Agencije za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju preduzeća oglašena je i prodaja Industrije motora Rakovica, IMT-a, Preduzeća za puteve Beograd, preduzeća Kolubara usluge, Jumko, Tarajal korporacije, Poljoprivrednog Kombinata Beograd, BIP-a, PIK Zemuna, Ikarbusa, Minel transformatora, Rafinerije nafte Beograd, Rudnika Kovin.Na prodaji su i 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, među kojima su Politika a.d., Dnevnik holding iz Novog Sada, Studio B, Zavod za udžbenike, RTV Pančevo, Pančevac, Prosveta...

Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima, među kojima su rudnici za eksploataciju uglja Resavica, Galenika, Petrohemija, Azotara, FAP, Mostogradnja, Jat tehnika, Lasta, Simpo, C market, Beogradski sajam.

Javnim pozivom Agencije za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju preduzeća oglašena je i prodaja Industrije motora Rakovica, IMT-a, Preduzeća za puteve Beograd, preduzeća Kolubara usluge, Jumko, Tarajal korporacije, Poljoprivrednog Kombinata Beograd, BIP-a, PIK Zemuna, Ikarbusa, Minel transformatora, Rafinerije nafte Beograd, Rudnika Kovin.

Na prodaji su i 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, među kojima su Politika a.d., Dnevnik holding iz Novog Sada, Studio B, Zavod za udžbenike, RTV Pančevo, Pančevac, Prosveta...

Agencija za privatizaciju je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća objavila na internet stranici www.priv.rs, a u skladu sa novim Zakonom privatizaciji, koji je u sredu stupio na snagu.

Pisma o zainteresovanosti moguće je dostaviti do 15. septembra 2014. godine.

Javni poziv za privatizaciju se odnosi na 113 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, 83 iz oblasti trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, 67 iz oblasti stručne, naučne i inovacione delatnosti, 51 iz oblasti građevinarstva, 35 iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Među njima su i po 21 preduzeće iz sektora saobraćaja i skladištenja i usluge smeštaja i ishrane, kao i 16 iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, 15 iz finansijske i delatnosti osiguranja, 13 iz administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, sedam iz oblasti snabdevanja strujom, gasom i parom i šest iz sektora rudarstva.

Javni poziv se odnosi i na pet preduzeća iz oblasti snabdevanja i upravljanja vodom, četiri iz ostalih uslužnih delatnosti, tri iz oblasti umetnosti, zabave i rekreacije i po jedno iz državne uprave, obrazovanja i poslovanja sa nekretninama.

Preduzeća iz delatnosti javnog informisanja i komunikacija se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju, saopštila je ranije Agencija za privatizaciju i navela da javni poziv neće obuhvatiti preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom da su ovi subjekti u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.

Agencija će, kako se navodi, u skladu sa iskazanim interesovanjem potencijalnih investitora, u roku od 45 dana od isteka roka za dostavljanje pisama zainteresovanosti, dostaviti Ministarstvu privrede predloge modela i metoda privatizacije za svako od tih preduzeća pojedinačno.

Obavezan rok za sprovođenje tih privatizacija, saglasno zakonu o privatizaciji, je do kraja decambra 2015. godine.

Obaveštenje o Javnom pozivu će istovremeno biti objavljeno u renomiranom časopisu "Fajnenšel Tajms" i nacionalnim sredstvima javnog informisanja. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik