Kragujevac: Mleko ključa od narudžbi iz Rusije

Bez autora
Aug 16 2014

Mlekaru "Kuč", iz Kragujevca, muče slatke muke. Trenutno mogu da proizvedu oko 110 tona mlečnih prerađevina mesečno, ali to nije ni približno dovoljno da se ispune svi zahtevi ruskog tržišta! Sa tog prostora se, pored mlečnih namaza i sira "feta", traži i sibirski sir za kuvanje, "tvorog". Za samo nekoliko dana, trgovinski lanci i fabrike za preradu mleka iz te države, dostavili su ovoj firmi iz Šumadije oko 50 zahteva za saradnju. Pored tri nova ugovora o izvozu, potpisana u toku juna, ova mlekara razmatra mogućnost potpisivanja samo još jednog aranžmana sa partnerom iz Moskve. Porodica Kuč je još 1992. godine počela sa privatnim biznisom. Tada, kao zanatska radnja, a ubrzo i kao privredno društvo. Na našem tržištu su se brzo proslavili modifikovanim piroćanskim specijalitetom - paprika u pavlaci. Sa uvođenjem HASAP standarda 2005. godine, otvorila su im se i tržišta - Makedonije, Crne Gore i BiH, a 2011. pompezno je najavljen i izvoz u Rusiju...

Mlekaru "Kuč", iz Kragujevca, muče slatke muke. Trenutno mogu da proizvedu oko 110 tona mlečnih prerađevina mesečno, ali to nije ni približno dovoljno da se ispune svi zahtevi ruskog tržišta! Sa tog prostora se, pored mlečnih namaza i sira "feta", traži i sibirski sir za kuvanje, "tvorog".

Za samo nekoliko dana, trgovinski lanci i fabrike za preradu mleka iz te države, dostavili su ovoj firmi iz Šumadije oko 50 zahteva za saradnju. Pored tri nova ugovora o izvozu, potpisana u toku juna, ova mlekara razmatra mogućnost potpisivanja samo još jednog aranžmana sa partnerom iz Moskve.

Porodica Kuč je još 1992. godine počela sa privatnim biznisom. Tada, kao zanatska radnja, a ubrzo i kao privredno društvo. Na našem tržištu su se brzo proslavili modifikovanim piroćanskim specijalitetom - paprika u pavlaci. Sa uvođenjem HASAP standarda 2005. godine, otvorila su im se i tržišta - Makedonije, Crne Gore i BiH, a 2011. pompezno je najavljen i izvoz u Rusiju.

Nedavno je ova firma, sa inostranim partnerom sklopila ugovor o kupovini nove linije za proizvodnju sira "tvorog", poznatog sibirskog specijaliteta - sitnog, manje slanog sira za mešanje. Kompletna proizvodnja će se izvoziti, uglavnom, u rejon Moskve.

- Već ugovoreni izvoz je uvećan za oko sto odsto, pa nemamo kapacitete da odgovorimo na sve pristigle zahteve - kaže Mirjana Dudić, portparol kompanije. - Trenutno proizvodimo oko 60 tona sirnih prerađevina, a već je izvesno da ćemo kapacitete proširiti na 110 tona. Zbog tog izvoza srpsko tržište nećemo ostaviti bez naših proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik