Crnoj Gori treba novi izvor električne energije

Bez autora
Aug 17 2014

Crnoj Gori je krajnje vrijeme za novi izvor električne energije, a najrealniji i najbliži ostvarenju tog cilja je drugi blok Termoelektrane (TE) u Pljevljima, ocijenio je nekadašnji predsjednik Upravnog odbora Elektroprivrede (EPCG), Krunislav Vukčević. Vukčević koji je bio i potpredsjednik crnogorske Vlade rekao je da je projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja bez dileme dobar projekat koji će doprinijeti energetskoj sigurnosti Crne Gore. "Ja ipak preferiram izgradnju energetskih objekata na bazi obnovljivih izvora, jer su obnovljivi potencijali Crne Gore veliki i njima treba upravljati racionalno i odgovorno", rekao je Vukčević listu Elektroprivreda. U trci za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja ostale su češka Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC)...

Crnoj Gori je krajnje vrijeme za novi izvor električne energije, a najrealniji i najbliži ostvarenju tog cilja je drugi blok Termoelektrane (TE) u Pljevljima, ocijenio je nekadašnji predsjednik Upravnog odbora Elektroprivrede (EPCG), Krunislav Vukčević.

Vukčević koji je bio i potpredsjednik crnogorske Vlade rekao je da je projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja bez dileme dobar projekat koji će doprinijeti energetskoj sigurnosti Crne Gore.

"Ja ipak preferiram izgradnju energetskih objekata na bazi obnovljivih izvora, jer su obnovljivi potencijali Crne Gore veliki i njima treba upravljati racionalno i odgovorno", rekao je Vukčević listu Elektroprivreda.

U trci za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja ostale su češka Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

On smatra da zbog stepena zaduženosti države, koncesioni i slični oblici finansiranja treba da budu u prvom planu.
"Posebno podržavam izgradnju hidroelektrana, velikih i malih, ali i iskorišćenje solarne energije, biogasa, vjetra", naveo je Vukčević.

Vukčević je na pitanje kako sada gleda na probleme sa kojima se EPCG suočava, a koji su bili prisutni i dok je on bio na odgovornim funkcijama u toj kompaniji, kao što su gubici i otežana naplata računa za isporučenu električnu energiju, odgovorio da su i tada imali mnogo problema u naplati potraživanja, čak i od velikih privrednih potrošača, iako je cijena električne energije u to vrijeme bila daleko od ekonomske.

"Neizmirivanje obaveza prema EPCG, i pored tako niske cijene, bila je uobičajena praksa. Stoga smo bili prinuđeni da isključujemo čak i velika preduzeća i da potraživanja rješavamo sudskim putem, uz svo uvažavanje finansijskih problema potrošača", objasnio je Vukčević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik