Zetagradnja: Cijene stanova će stagnirati

Bez autora
Aug 17 2014

Cijene stanova u Crnoj Gori će stagnirati, a može se očekivati i njihov blagi pad u narednom periodu, ocijenio je vlasnik kompanije Zetagradnja, Blagota Radović komentarišući informaciju Monstata da su stanovi u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine pojeftinili. Ekonomski analitičar, Predrag Drecun smatra da je sada teško dati precizan odgovor u kom će se pravcu razvijati tržište nekretnina, jer je ono, kako je kazao, vrlo zavisno od budućeg razvoja infrastrukture. Radović je naveo da se ne može očekivati poboljšanje tražnje za stanovima, sve dok se ne dostignu evropski standardi stambenog kreditiranje. „A to znači kamatne stope za kredite od tri do četiri odsto. Mi sada nijesmo ni blizu te cijene stambenog kredita“, kazao je Radović Pobjedi.

Cijene stanova u Crnoj Gori će stagnirati, a može se očekivati i njihov blagi pad u narednom periodu, ocijenio je vlasnik kompanije Zetagradnja, Blagota Radović komentarišući informaciju Monstata da su stanovi u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine pojeftinili.

Ekonomski analitičar, Predrag Drecun smatra da je sada teško dati precizan odgovor u kom će se pravcu razvijati tržište nekretnina, jer je ono, kako je kazao, vrlo zavisno od budućeg razvoja infrastrukture.

Radović je naveo da se ne može očekivati poboljšanje tražnje za stanovima, sve dok se ne dostignu evropski standardi stambenog kreditiranje.

„A to znači kamatne stope za kredite od tri do četiri odsto. Mi sada nijesmo ni blizu te cijene stambenog kredita“, kazao je Radović Pobjedi.

On smatra da banke još nemaju dovoljno prostora da bi mogle da snize kamatne stope na tri do četiri odsto za stambene kredite ,,što bi bilo interesantno za građane i što bi pospješilio tražnju“.

Prema njegovim riječima drugi uslov za veću potražnju stanovaje rast crnogorske ekonomije, kao i bolje zarade crnogorskih građana.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji, u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila skoro 1,15 hiljada eura, što je 0,7 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. U drugom kvartalu je prodato 196 stanova u novogradnji, što je 16,6 odsto više u odnosu na prvi kvartal, kada je prodato 168 stanova.

Drecun naglašava da razvoj građevinarstva u velikoj mjeri zavisi od razvoja infrastrukture i to prvenstveno putne i dodaje da je ona vrlo bitna za formiranje cijena na tržištu nekretnina.

„Ukoliko dođe do skorijeg početka izgradnje auto-puta nema dileme da će cijene nekretnina, pa i stanova, naročito vikend stanova u Kolašinu, Mojkovcu, Andrijevici i Beranama skočiti jer će auto-put učiniti atraktivnim te lokacije, zbog komunikacije sa Podgoricom i sa primorskim opštinama kao tradicionalnim mjestima za odmor. Zbog toga treba sačekati. Sada se ne može dati precizan odgovor u kom će se pravcu odvijati tržište nekretnina“, rekao je Drecun Pobjedi.

Prema njegovim riječima u Crnoj Gori, a posebno u Podgorici ima i previše stanova.

„Trebalo bi voditi restriktivniju politiku kad je u pitanju izdavanje dozvola za gradnju stanova, jer se taj kapital uglavnom drži umrtvljen po nekoliko godina, a u nekim slučajevima i više od deceniju“, dodao je Drecun.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik