Kinezi "proteruju" Audi iz Kine

Bez autora
Aug 18 2014

Veliki proizvođači sa Zapada požalili su se na "taktiku zastrašivanja" koju , kako navode, kineske vlasti sprovode usled primene novih anti-monopolskih mera. Proizvođači automobila Audi, Mercedes Benz i Chrysler u javnosti su priznali da su pod istragom kineskih zvaničnika.Privredna komora EU u Kini je tim povodom izdala obaveštenje u kome se kaže da je usmeno obaveštena od strane nekih evropskih proizvođača da se nad njima u Kini "koriste taktike administrativnog zastrašivanja, kako bi platili kazne bez potpunog saslušanja" zbog njihovog ponašanja na tamošnjem tržištu...

Veliki proizvođači sa Zapada požalili su se na "taktiku zastrašivanja" koju , kako navode, kineske vlasti sprovode usled primene novih anti-monopolskih mera.

Proizvođači automobila Audi, Mercedes Benz i Chrysler u javnosti su priznali da su pod istragom kineskih zvaničnika.

Privredna komora EU u Kini je tim povodom izdala obaveštenje u kome se kaže da je usmeno obaveštena od strane nekih evropskih proizvođača da se nad njima u Kini "koriste taktike administrativnog zastrašivanja, kako bi platili kazne bez potpunog saslušanja" zbog njihovog ponašanja na tamošnjem tržištu. 

Komora EU predstavlja preko 1.800 evropskih kompanija prisutnih u Kini i izražava zabrinutost da su one "neproporcionalno napadnute" u odnosu na domaće kompanije primenom novog anti-monopolskog zakona u praksi. 

Postoje i drugačija tumačenja među zapadnim analitičarima, pa tako Ben Kavender iz China Market Research Group smatra da su poslednja događanja zapravo pokušaj Kineza da umanje uticaj najvećih svetskih brendova, uz "slanje jasnog signala da velike kompanije ne smeju da postanu previše pohlepne na velikom kineskom tržištu, kako bi se predupredilo pre svega preterano bogaćenje pojedinaca i sačuvao socijalni red u zemlji u trenucima nešto slabijih ekonomskih rezultata".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik