EU za povećanje plata u Nemačkoj

Bez autora
Aug 19 2014

Evropska komisija smatra da je "neizostavno nužno" povećanje plata u Nemačkoj, kako bi veća tamošnja potrošnja privredno pomogla nemačkim susedima, kaže evropski komesar za zapošljavanje Laslo Andor. Evropski komesar Laslo Andor je za nemački list Velt rekao da je veoma važno da Nemačka poveća javne investicije, podstakne tražnju, smanji prekomerne trgovinske takse koje, kako je ocenio, štete njenim evropskim susedima, javlja AFP, prenosi Beta."Evropska komisija smatra da je od suštinskog značaja promena politike plata u Nemačkoj", rekao je Andor. Istakao je da su poslednjih 10 godina plate zaostajale za povećanjem produktivnosti u Nemačkoj...

Evropska komisija smatra da je "neizostavno nužno" povećanje plata u Nemačkoj, kako bi veća tamošnja potrošnja privredno pomogla nemačkim susedima, kaže evropski komesar za zapošljavanje Laslo Andor.

Evropski komesar Laslo Andor je za nemački list Velt rekao da je veoma važno da Nemačka poveća javne investicije, podstakne tražnju, smanji prekomerne trgovinske takse koje, kako je ocenio, štete njenim evropskim susedima, javlja AFP, prenosi Beta.

"Evropska komisija smatra da je od suštinskog značaja promena politike plata u Nemačkoj", rekao je Andor.

Istakao je da su poslednjih 10 godina plate zaostajale za povećanjem produktivnosti u Nemačkoj.

"Najbolje bi bilo da se plate povećavaju kako raste produktivnost", rekao je evropski komesar.

Nemačka već godinama zauzdava rast plata da bi povećala međunarodnu konkurentnost svojih preduzeća.

U evrozoni koja je još u ekonomskoj krizi, neki smatraju da bi povećanje plata u Nemačkoj bilo od koristi za sve, jer bi se ispravila razlika u konkurentnosti i ojačala kupovna moć građana zemlje s najvećim tržištem u evrozoni.

Međutim, usporavanje nemačke privrede u drugom tromesečju ove godine ne ukazuje na mogućnost povećanja plata.

Privredni rast se za 0,2 odsto smanjio od početka aprila do kraja juna. Nemački poslodavci su zato već upozorili da će biti teški pregovori o povećanju plata, koji su predviđeni narednih meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik