Država prodaje i Dom sindikata

Bez autora
Aug 19 2014

Dvorana Doma sindikata u Beogradu našla se na spisku 502 firme čiju je prodaju pre nekoliko dana objavila Agencija za privatizaciju. Dugogodišnji direktor Dragoslav Agatonović smatra da je za to preduzeće najbolji kupac „onaj koji je dobar domaćin”.To je onaj koji će za uzvrat, između ostalog, dobiti dvoranu sa izuzetnom tradicijom, lokacijom i „najboljim filmskim ozvučenjem u gradu”. Ukoliko bi kupac uložio oko dva miliona evra, to bi bilo dovoljno da dvorana, koja će na jesen „napuniti” 57 godina, izgleda „svetski i evropski”...

Dvorana Doma sindikata u Beogradu našla se na spisku 502 firme čiju je prodaju pre nekoliko dana objavila Agencija za privatizaciju.

Dugogodišnji direktor Dragoslav Agatonović smatra da je za to preduzeće najbolji kupac „onaj koji je dobar domaćin”. To je onaj koji će za uzvrat, između ostalog, dobiti dvoranu sa izuzetnom tradicijom, lokacijom i „najboljim filmskim ozvučenjem u gradu”.

Ukoliko bi kupac uložio oko dva miliona evra, to bi bilo dovoljno da dvorana, koja će na jesen „napuniti” 57 godina, izgleda „svetski i evropski”. 

„Najbolji kupac koji može da dođe treba da bude pravi domaćin. Skoro dve godine u svim intervjuima pozivam takvog, koga mislim da ćemo najpre naći u dijaspori. Mislim da ima nekoliko hiljada Srba u svetu koji su poštenim radom zaradili bogatstvo i kad bi samo deo toga uložili ovde, dvorana bi izgledala svetski”, naveo je Agatonović. 

On ističe i da ga nije iznenadio poziv za privatizaciju, podsećajući da je još 2007. godine dvorana izašla u prospektu o privatizaciji, kada je bilo desetak zainteresovanih kupaca. 

Upitan da li ovaj put očekuje drugačiji „rasplet”, Agatonović nije siguran, ali navodi da treba uložiti dosta para da bi bila savremena, podsećajući da su sedišta u velikoj sali iz 1978. godine. 

Dvorana već 17 godina raspolaže najboljim filmskim ozvučenjem u gradu, a za koncerte, muzičke programe i pozorišne predstave, ima ozvučenje „lakustik” koje je nekada i Pavaroti tražio gde god je pevao. 

Mnogi stručnjaci, među kojima i dirigent Mladen Jagušt, naveli su da je sala među pet najakustičnijih u Evropi, a pevač Dragan Stojnić je na tradicionalnim osmomartovskim koncertima poslednju pesmu uvek izvodio bez ozvučenja. 

Pre pet godina je nabavljena tehnika za prikazivanje 3-D filmova i 600 pari naočara, postoje ukupno četiri sale, od čega tri digitalizovane. 

Dom sindikata je društveno preduzeće sa tridesetak zaposlenih, kao vlasnik prostora se vodi Savez samostalnih sindikata Srbije, a, tvrdi Agatonović, postoji „borba sa državom oko imovine”. 

Dvoranu je osnovalo sindikalno veće SFRJ, a od 1975. godine je društveno preduzeće, koje posluje na principu dohotka i na svim ekonomskim principima, što znači da nema nikakvih dotacija niti popusta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik