Perišić: Uniprom plaća troškove proizvodnje

Bez autora
Aug 19 2014

Nema nagovještaja da li će i kad nikšićka kompanija Uniprom, koja je preuzela upravljanje imovinom Kombinata aluminijuma u stečaju sredinom jula, uplatiti kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura, ali je “Vijestima” u stečajnoj upravi, kojom rukovodi Veselin Perišić, juče potvrđeno da Uniprom sad plaća sve troškove proizvodnje. KAP će zvanično biti obaviješten od kupca, kad uplata bude izvršena, izjavio je Perišić. Na pitanje, da li je stečajna uprava napravila presjek stanja u KAP-u od kada je rukovođenje aluminijumskom kompanijom preuzeo Pejovićev Uniprom, upravnik Perišić nije jasno odgovorio: Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji Uniprom je preuzeo objekte, postrojenja i ostalu opremu potrebnu za proces proizvodnje, kao i obavezu da, pod svojim imenom i o svom trošku, nabavlja potrebne sirovine za proizvodnju, obezbjeđuje sredstva za zarade zaposlenih i izmiruje sve obaveze koje su proizašle iz proizvodnje...

Nema nagovještaja da li će i kad nikšićka kompanija Uniprom, koja je preuzela upravljanje imovinom Kombinata aluminijuma u stečaju sredinom jula, uplatiti kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura, ali je “Vijestima” u stečajnoj upravi, kojom rukovodi Veselin Perišić, juče potvrđeno da Uniprom sad plaća sve troškove proizvodnje.

“KAP će zvanično biti obaviješten od kupca, kad uplata bude izvršena”, izjavio je Perišić.

Na pitanje, da li je stečajna uprava napravila presjek stanja u KAP-u od kada je rukovođenje aluminijumskom kompanijom preuzeo Pejovićev Uniprom, upravnik Perišić nije jasno odgovorio:

“Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji Uniprom je preuzeo objekte, postrojenja i ostalu opremu potrebnu za proces proizvodnje, kao i obavezu da, pod svojim imenom i o svom trošku, nabavlja potrebne sirovine za proizvodnju, obezbjeđuje sredstva za zarade zaposlenih i izmiruje sve obaveze koje su proizašle iz proizvodnje”.

Perišić je potvrdio da Uniprom plaća električnu energiju neophodnu za proizvodnju i rad KAP-a. Donedavno taj i ostale troškove nerentabilne proizvodnje plaćala je državna kompanija Montenegro bonus.

Olakšavajuća okolnost za novog vlasnika imovine KAP-a je što je prodajna cijena metala na Londonskoj berzi trenutno oko 2.000 dolara, a prethodne dvije sedmice prodajna cijena preferencijalima prelazila je i iznos od 2.400 dolara po toni.

Na pitanje “Vijesti”, da li KAP sada nakon smanjenja broja radnika i povećanja cijena pokriva troškove proizvodnje i profitabilno posluje, Perišić je odgovorio da je to “pitanje za Uniprom”.

Prema njegovim riječima u KAP-u je trenutno “radno angažovano 466 radnika i 52 stručnjaka”.

“Od ukupno 253 radnika, koliko je napustilo Kombinat do današnjeg dana, otpremnina je isplaćena za njih 224”, zaključio je Perišić.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je juče da je “uvođenje Uniproma u upravljanje imovinom KAP bez popisa imovine, obaveza, sirovina, gotovih proizvoda, potraživanja, dugova, kredita potvrda ocjena Pokreta za promjene da se radi o tajnom, netransparentnom i veoma štetnom poslu iza kojeg stoji privatni interesi ljudi iz samog vrha države”. Pokret je nedavno tražio da se saopšti ko sada plaća troškove proizvodnje KAP-a i da li Uniprom sada prodaje aluminijum za kojeg je sirovine i struju platio Montenegro bonus.

“Ovakvim grubim kršenjem zakona ove zemlje, stvorili su se uslovi da 28 miliona bude plaćeno prodajom zatečenih ingota, za čiju proizvodnju je troškove platio Montenergro bonus, tj. država, kao i da se nabavke sirovina finansiraju iz kredita ili bankarskih garancija čiji je kolateral imovina KAP ili buduća proizvodnja koja će se subvencionisati iz budžeta”, istakao je Medojević.

Zbog niza, kako dalje tvrdi, “nezakonitih samovoljnih odluka stečajnog upranika, koje će sasvim sigurno dodatno koštati poreske obveznike,  PzP će predati krivičnu prijavu i pozvati tužioca da preispita sve malverzacije koje su se u KAP odvijale tokom stečaja i upravljanja od strane Montenegro bonusa, kao i nezakonito uvođenje Uniproma da upravlja imovinom KAP-a”.

Neko da odgovara, u stečaju napravili gubitak od 12 miliona

“Stečajni upravnik KAP-a je bez bilo kakvog pravnog ili zakonskog osnova uveo u upravljanje imovinom KAP, kompaniju koja nije uplatila 28 miliona i time grubo prekršio svoja ovlašćenja i otvorio mogućnost novih višemilionskih šteta po imovinu KAP i budžet države”, ocijenio je juče poslanik DF-a Nebojša Medojević.

On je istakao da Uniprom nije stekao “nijedno od zakonom poznatih vlasničkih prava, jer nije uplatio novac i svako raspolaganje imovinom, sklapanje bilo kakvih ugovora koji bi podrazumjevali opterećenje imovine KAP je protivzakonito”.

“Stečajni upravnik će morati odgovarati za ovakvo neodgovorno i nezakonito postupanje. Stečajni upravnik mora da objasni kako je KAP u stečaju napravio gubitak od 12,4 miliona eura, za proizvodnju 45,8 hiljada tona ingota ili 270 eura po toni. Kako je mogao uvesti Uniprom u upravljanje KAP-om, bez prethodnog popisa i izvođenja bilansa upravljanja od strane Montenegro bonusa. Ko su povjerioci, koliko je država obezbijedila direktnih subvencija, a koliko će kroz indirektne subvencije preko cijene struje i pokrivanje dugova građani Crne Gore platiti upravljanje od strane Montenegro bonusa”, pitao je Medojević.

Medojević je kazao da su sadašnja dešavanja sa Kombinatom “doprinos svjetskoj nauci, jer je firma u stečaju napravila gubitak od 12,4 miliona eura.

“Stekli su se uslovi da se uvede stečaj u KAP u stečaju“, zaključio je Medojević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik