Sve ranije prelazimo godišnju granicu „ekološkog duga“

Bez autora
Aug 19 2014

Planeta Zemlja je danas ušla u fazu „Svetskog ekološkog duga“ – trenutka kada se potroši optimalna godišnja količina prirodnih resursa. Ekološke organizacije već decenijama prate potrošnju prirodnih resursa kao što su zemljište, vode i biološki resursi, kao i kapacitet planete da absorbuje otpadne materije, uključujući i emisije ugljen dioksida.Na osnovu tih merenja izračunava se u kom trenutku se potroši godišnji kapacitet prirodnih resursa Zemlje. Ono što posebno zabrinjava je da ljudska populacija svake godine sve ranije prelazi limit i ulazi u period „ekološkog duga“...

Planeta Zemlja je danas ušla u fazu „Svetskog ekološkog duga“ – trenutka kada se potroši optimalna godišnja količina prirodnih resursa. 

Ekološke organizacije već decenijama prate potrošnju prirodnih resursa kao što su zemljište, vode i biološki resursi, kao i kapacitet planete da absorbuje otpadne materije, uključujući i emisije ugljen dioksida. Na osnovu tih merenja izračunava se u kom trenutku se potroši godišnji kapacitet prirodnih resursa Zemlje. Ono što posebno zabrinjava je da ljudska populacija svake godine sve ranije prelazi limit i ulazi u period „ekološkog duga“.

Zeleni Srbije ovom prilikom skrenu pažnju javnosti, građana i donosioca odluka na prekomerno korišćenje prirodnih resursa i na neophodnost racionalne potrošnje. Ovaj dan nas alarmira da shvatimo da je Zemlja planeta ograničenih resursa – vode, zemlje, biodiverziteta, čistog vazduha. Ovi resursi su javno dobro i zajedničko bogatstvo.  Iako održivi razvoj podrazumeva da sadašnje generacije svoj rad treba da baziraju na razvoju budućih generacija, prirodni resursi se neracionalno eksploatišu i nepovratno gube pri čemu dovodimo u pitanje opstanak celog čovečanstva.

Zeleni Srbije apeluju na građane i državne institucije da se usmere na dva cilja –zaštita i održivo korišćenje prirodnih resursa. Potrebno je da nadležni pravovremeno informišu građane o stanju u životnoj sredini, i uključe ih u odlučivanje i rešavanje nagomilanih ekoloških problema. Takođe, građani sami svojim delovanjem mogu da doprinesu očuvanju prirodnih resursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik