Vulkanski pepeo preti ekonomiji

Bez autora
Aug 20 2014

Erupcija vulkana na Islandu Botarbunga mogla bi da načini štetu globalnoj ekonomiji od gotovo pet milijardi dolara, ukoliko se njegova aktivnost nastavi. Postoji mogućnost da ponovo dođe do blokade vazdušnog saobraćaja iznad Evrope pošto je vulkanu Bodarbunga dodeljen je narandžasti nivo opasnosti, što je četvrta skala od pet mogućih.Stručnjaci za ekonomiju sa Oksforda došli su do podatka da bi ovakvimtempom pepeo mogao da prekrije veći deo Evrope, uključujući i neke od najprometnijih aerodroma, poput nemačkog u Frankfurtu. Opasnost od Botarbunge raste s obzirom na situaciju iz 2010. godine, kada je pepeo iz vulkana Ejafjalajokula blokirao vazdušni prostor iznad Evrope i prouzrokovao štetu od 1,7 milijardi dolara...

Erupcija vulkana na Islandu Botarbunga mogla bi da načini štetu globalnoj ekonomiji od gotovo pet milijardi dolara, ukoliko se njegova aktivnost nastavi.

Postoji mogućnost da ponovo dođe do blokade vazdušnog saobraćaja iznad Evrope pošto je vulkanu Bodarbunga dodeljen je narandžasti nivo opasnosti, što je četvrta skala od pet mogućih.

Stručnjaci za ekonomiju sa Oksforda došli su do podatka da bi ovakvimtempom pepeo mogao da prekrije veći deo Evrope, uključujući i neke od najprometnijih aerodroma, poput nemačkog u Frankfurtu. 

Opasnost od Botarbunge raste s obzirom na situaciju iz 2010. godine, kada je pepeo iz vulkana Ejafjalajokula blokirao vazdušni prostor iznad Evrope i prouzrokovao štetu od 1,7 milijardi dolara. 

Ipak, sadašnja situacija mogla bi da bude daleko ozbiljnija, pošto vazdušne struje pepeo mogu da odnesu i do Rusije. 

Profesor vulkanologije Dejv MekGarvi istakao je da je seizmička aktivnost na Islandu daleko od glavnog vulkana, te da nije toliko očekivano da se dogodi eksplozija takvih razmera koja može da parališe avio saobraćaj, međutim, MekGarvi se ograđuje rečima da stručnjaci i dalje imaju malo saznanja o stvarnoj prirodi vulkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik