U opštinskim službama otpušteno 340 zaposlenih, treba još 684

Bez autora
Aug 21 2014

U opštinama, javnim ustanovama i preduzećima koja su u njihovom vlasništvu od početka ove godine otpušteno je 340 radnika zbog racionalizacije. Racionalizacija broja zaposlenih definisana je u Vladinom planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora usvojenom krajem prošle godine. Prema tom dokumentu u ovoj godini ukupno od 10.508 radnika, koliko je zaposleno u lokalnim samoupravama, treba otpustiti 500. Racionalizacija će se obaviti u dvije faze. Prva faza je planirana do kraja ove godine, a druga do kraja 2016. godine. Broj radnika u obje faze treba da bude smanjen za po oko pet odsto ili ukupno 1.024. Procijenjeno je da će lokalne samouprave nakon ukupno predviđenog smanjenja radnika imati uštede od 9,3 miliona eura godišnje. Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić “Vijestima” je kazao da je od 340 radnika kojima je prestao radni odnos najviše u Podgorici i to 181. Broj radnika smanjen je u osam od 23 opštine...

U opštinama, javnim ustanovama i preduzećima koja su u njihovom vlasništvu od početka ove godine otpušteno je 340 radnika zbog racionalizacije.

Racionalizacija broja zaposlenih definisana je u Vladinom planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora usvojenom krajem prošle godine. Prema tom dokumentu u ovoj godini ukupno od 10.508 radnika, koliko je zaposleno u lokalnim samoupravama, treba otpustiti 500.

Racionalizacija će se obaviti u dvije faze. Prva faza je planirana do kraja ove godine, a druga do kraja 2016. godine. Broj radnika u obje faze treba da bude smanjen za po oko pet odsto ili ukupno 1.024.

Procijenjeno je da će lokalne samouprave nakon ukupno predviđenog smanjenja radnika imati uštede od 9,3 miliona eura godišnje.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić “Vijestima” je kazao da je od 340 radnika kojima je prestao radni odnos najviše u Podgorici i to 181. Broj radnika smanjen je u osam od 23 opštine.

“Na osnovu prispjelih izvještaja u opštinskim službama Bara broj zaposlenih manji je za 11, u Bijelom Polju za 55, Budvi za 40, Kotoru 20, Tivtu 13, Pljevljima pet, a u Mojkovcu i Šavniku po tri radnika“, naveo je Bojadžić.

Smanjenje broja zaposlenih realizovano je kroz sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine, donošenje novih pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u opštinama i javnim službama čiji su one osnivač i kroz sprovođenje postupka proglašenja tehnološkog viška.

Osim smanjenja broja za poslenih obaveza opština, prema planu reorganizacije, je i da u ovoj godini donesu akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Bojadžić je objasnio da je većina opština preuzela određene aktivnosti na izvršavanju obaveza koje proizilaze iz Plana o čemu su podnijele kvartalne izvještaje.

“U sprovođenju obaveza iz Plana opštine su objektivno suočene sa problemom nepostojanja adekvatnog pravnog okvira koji uređuje službenički sistem što ih onemogućava da izvršavaju obaveze. Zbog specifičnosti pravnog statusa lokalnih službenika i namještenika u praksi često nije moguća primjena propisa koji regulišu pravni status državnih službenika i namještenika, pa su predložene izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samopravi kojim bi se uredila ta pitanja. Regulisanje tih pitanja pretpostavka je za kvalitetniji rad opština na planu racionalnog organizovanja i sprovođenja obaveza koje proističu iz plana”, kazao je Bojadžić.

On je naveo da treba imati u vidu da su u više od polovine opština u prvoj polovini godine održani lokalni izbori i da je u toku proces konstituisanja službi, što je imalo uticaja na obaveze utvrđenim planom unutrašnje reorganizacije.

Pet opština nije dostavilo podatke
Opštine Mojkovac i Plužine su jedine u kojima nema viška zaposlenih radnika. U Mojkovcu su tokom ove godine smanjene zarade zaposlenih za 7,2 odsto.

Ti podaci su navedeni u izvještaju o sprovedenoj reorganizaciji javnog sektora za četvrti kvartal prošle i prva dva kvartala ove godine. Vlada je taj dokument nedavno usvojila.

Izvještaj je pokazao da o pštine Tivat, Šavnik, Podgorica, Nikšić, Kotor, Herceg Novi, Bijelo Polje i Berane nijesu donijele pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa prilagođenim brojem radnih mjesta u odnosu na stvaran broj zaposlenih.

Za ostale opštine navodi se da su u toku aktivnosti na donošenju pravilnika. Kada je riječ o donošenju plana smanjenja zaposlenih nijedna opština nije do kraja završila taj zadatak. Pet opština nije dostavilo informacije o tome šta su uradile shodno obavezama iz plana reorganizacije. To su Kolašin, Plav, Rožaje, Ulcinj i Žabljak.

Ni ministarstvo nema informacija da li su opštinskim činovnicima usklađene plate

Zvaničnih podataka o tome da li su opštine uskladile visoke iznose zarada sa obračunom koji važi u državnim institucijama, odnosno, da li su smanjile plate nema ni nakon više od godinu i po dana od kada je Vlada obavezala opštine da to urade.

Ministarstvo finansija bilo je zaduženo da o realizaciji tih zaključaka informiše Vladu što do danas nije urađeno.

U tom resoru "Vijestima" je krajem janura zvanično rečeno da ne raspolažu informacijama da li su opštine uskladile obračun zarada i da će taj odgovor biti poznat sredinom februara kada im opštine dostave podatke o svojim finansijama na kraju prošle godine što im je obaveza prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave.

“Vijesti” su krajem jula ponovo pitale ministarstvo za te podatke, ali je rečeno da se traže od Zajednice opština koja je ranije saopštila da opštine nijesu obavezne da im dostavljaju podatke o finansijskim pokazateljima.

Ministarstvo je najavljivalo i  da će pitanje zarada opština biti regulisano kroz posebni zakon o zaradama u javnom sektoru koji je trebalo da se usvoji u prvoj polovini ove godine. To se nije desilo jer je ministarstvo povuklo nacrt iz procedure pošto su dva sindikata saopštila da ih niko nije konsultovao u izradi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik