Evropska roba bez kupca zbog ruskih sankcija

Bez autora
Aug 22 2014

Evropski proizvođači voća i povrća, ali i druge evropske kompanije, trpe posledice ruske zabrane uvoza hrane iz EU i Norveške. Na udaru su najviše Grčka, Poljska, Italija i Španija. Iz nastale situcije najviše profitira Švajcarska. Zbog ruskog embarga na uvoz evropske hrane, u zemljama Evropske unije gomila se neprodato voće, svinjetina, skuše. Proizvođači nastoje da se otarase lako kvarljive robe, a raste zabrinutost da će viškovi dovesti do daljeg pada cena. Trideset hiljada tona španskog paradajza, bresaka i mandarina mora da nađe novog kupca. Voće koje smo prošle godine prodavali za evro i 20 centi, sada prodajemo jedva za pola evra, koliko dobijemo, žali se španski trgovac voća na veliko Manuel Parisio. Posledice oseća cela Evropa. Polovina finskih kompanija trpi, naročito lanac robnih kuća "Stokman". Cena norveškog lososa pada. Od nemačkih kompanija najviše su pogođeni "Eon" i "Dajmler", a 25.000 radnih mesta je pod znakom pitanja. Danski proizvođač piva "Karlsberg" je 35 odsto profita ostvarivao na tržištu Rusije i akcije te kompanije pale su za šest procentih poena...

Evropski proizvođači voća i povrća, ali i druge evropske kompanije, trpe posledice ruske zabrane uvoza hrane iz EU i Norveške. Na udaru su najviše Grčka, Poljska, Italija i Španija. Iz nastale situcije najviše profitira Švajcarska.

Zbog ruskog embarga na uvoz evropske hrane, u zemljama Evropske unije gomila se neprodato voće, svinjetina, skuše. Proizvođači nastoje da se otarase lako kvarljive robe, a raste zabrinutost da će viškovi dovesti do daljeg pada cena. Trideset hiljada tona španskog paradajza, bresaka i mandarina mora da nađe novog kupca.

"Voće koje smo prošle godine prodavali za evro i 20 centi, sada prodajemo jedva za pola evra, koliko dobijemo", žali se španski trgovac voća na veliko Manuel Parisio.

Posledice oseća cela Evropa. Polovina finskih kompanija trpi, naročito lanac robnih kuća "Stokman". Cena norveškog lososa pada. Od nemačkih kompanija najviše su pogođeni "Eon" i "Dajmler", a 25.000 radnih mesta je pod znakom pitanja. Danski proizvođač piva "Karlsberg" je 35 odsto profita ostvarivao na tržištu Rusije i akcije te kompanije pale su za šest procentih poena.

Za grčke poljoprivrednike Rusija je najveće izvozno tržište, a prošle godine je u tu zemlju izvezeno voća za 180 miliona evra.

"U Rusiju smo izvozili 60 odsto naših bresaka, 50 odsto kivija i čak 90 odsto jagoda koje proizvedemo. Za nas je Rusija bila mnogo više nego za Španiju i Italiju", kaže izvoznik voća iz Grčke Hristos Janakakis.

Analitičar tržišta Majkl Hjuson smatra da je Grčkoj rusko izvozno tržište potrebnije nego drugim zemljama evrozone, jer ona mora više da se ekonomski oporavi.

Iz ove situacije profit najviše izvlači Švajcarska, koja nije u Uniji i na nju se sankcije ne odnose. Ruski ljubitelji sira su mocarelu i parmezan zamenili švajcarskim ementalerom i grijerom.

Rusi su, u međuvremenu, izgubili želju za američkim hamburgerima. Četiri Mekdonalds restorana u Moskvi privremeno su zatvorena, zbog, kako je rečeno, nezadovoljavajućih sanitarnih uslova.

Širom Rusije sprovode se nenajavljene provere restorana američkog lanca brze hrane, a ruska agencija za bezbednost hrane tvrdi da provere nisu politički motivisane i da im je prioritet da hrana bude vrhunskog kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik