Dozvoljen uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u Carinsku uniju

Bez autora
Aug 25 2014

Ruska agencija za nadzor nad uvozom poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavila je danas kako je dozvolila uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija. Odluka je doneta pošto su prihvaćene garancije srpske veterinarske službe i rezultati ekspertske analize koji ukazuje da su nedavno utvrđene manjkavosti u isporukama nekih srpskih firmi uklonjene.Roselkhoznadzor će, nakon dogovora sa veterinarskim službama Belorusije i Kazahstana, u registar organizacija uključenih u proizvodnju, preradu ili skladištenje proizvoda koji se isporučuju Carinskoj uniji uključiti i dve srpske firme, koje su ranije bilo pod zabranom isporuke mlečnih proizvoda na ovo tržište...

Dozvoljen uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u Carinsku unijuRuska agencija za nadzor nad uvozom poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavila je danas kako je dozvolila uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija.

Odluka je doneta pošto su prihvaćene garancije srpske veterinarske službe i rezultati ekspertske analize koji ukazuje da su nedavno utvrđene manjkavosti u isporukama nekih srpskih firmi uklonjene, prenose RIA Novosti.

Roselkhoznadzor će, nakon dogovora sa veterinarskim službama Belorusije i Kazahstana, u registar organizacija uključenih u proizvodnju, preradu ili skladištenje proizvoda koji se isporučuju Carinskoj uniji uključiti i dve srpske firme, koje su ranije bilo pod zabranom isporuke mlečnih proizvoda na ovo tržište.

Komentarišući ovu odluku, agencija Rojters je ocenjuje kao "očigledno nastojanje Rusije da podiđe kandidatu za ulazak u EU u jeku svoje konfrontacije sa Zapadom, baš u trenutku kada je EU od kandidata za članstvo, uključujući i Srbiju, zatražila da se ne koriste ruskom zabranom uvoza hrane sa Zapada".

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja na koje se ne odnose restrikcije ruskog uvoza hrane, uvedene nakon pooštravanja sankcija Zapada Moskvi.

Prema podacima ruske Savezne uprave carina, ova zemlja je tokom 2013. uvezla 1,15 miliona tona mlečnih proizvoda u vrednosti 4,2 milijarde dolara. Glavni isporučioci su bili Belorusija, Ukrajina i neke druge evropske zemlje, među kojima i Francuska i Finska.

Rusija je 7. avgusta uvela zabranu uvoza mesa, morskih plodova, voća, povrća i mlečnih proizvoda iz SAD, EU, Norveške, Kanade i Australije u odgovor na novu rundu zapadnih sankcija.

Rusija je istovremeno zatražila od nekoliko zemalja, uključujući i Brazil, da povećaju izvoz hrane na njeno tržište.

Neki srpski proizvođači hrane, naročito voća, prijavljuju porast tražnje iz Rusije, ali su srpski kapaciteti ograničeni, naglašava se u komentaru Rojtersa.

Na pitanje novinara te agencije zašto Roselkhodnadzor baš sada donosi ovakve odluke u vezi sa Srbijom, portparol te agencije je odgovorio "Zašto sada? Možda Srbi žele da iskoriste trenutnu situaciju i u što većoj meri uđu na (rusko) tržište".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik