Država nema dugovanja prema graditeljima puteva

Bez autora
Aug 25 2014

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas Tanjugu da država nema dugovanja prema izvođačima radova na izgradnji putne mreže u Srbiji i za uzvrat traži da se radovi obavljaju na vreme i da budu kvalitetni. Mihajlović je naglasila da Srbija treba da bazira svoj privredni razvoj na koridorima 10 i 11 i upozorila da ukoliko na vreme ne završimo te magistralne saobraćajnice od međunarodnog značaja, Srbiju će svi obići. Ne postoje dugovi od strane države ni prema kom, ni prema i jednom izvođaču i to je ono što je vrlo važno, dakle sad je pitanje samih izvođača, ako su naše firme, da li one isplaćuju sve svoje obaveze - rekla je Mihajlović i izrazila uvernje da same firme redovno ispunjavaju svoje obaveze prema podizvođačima i nabavljačima...

Država nema dugovanja prema graditeljima putevaPotpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas Tanjugu da država nema dugovanja prema izvođačima radova na izgradnji putne mreže u Srbiji i za uzvrat traži da se radovi obavljaju na vreme i da budu kvalitetni.

Mihajlović je naglasila da Srbija treba da bazira svoj privredni razvoj na koridorima 10 i 11 i upozorila da ukoliko na vreme ne završimo te magistralne saobraćajnice od međunarodnog značaja, Srbiju će svi obići.

- Ne postoje dugovi od strane države ni prema kom, ni prema i jednom izvođaču i to je ono što je vrlo važno, dakle sad je pitanje samih izvođača, ako su naše firme, da li one isplaćuju sve svoje obaveze - rekla je Mihajlović i izrazila uvernje da same firme redovno ispunjavaju svoje obaveze prema podizvođačima i nabavljačima.

Ministarka građevine je predočila od svih kompanija koji su počeli radove, a kasne sa radovima, na izgradnji putne mreže u Srbiji da moraju Ministarstvu da dostave dinamiku svakog dana šta rade i napomenula da je to zatraženo i od kineske kompanije "Čajna Šandong Internešnel" koja gradi deonice na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

- Ono što je najvažnije, dakle kod svakog izvođenja radova, jeste da kontrolišete da li se radovi zaista izvode i to dinamikom kojom je zaista planirano - naglasila je Mihajlović.

Postoji i problem da nadzorni organi, koje je angažovala i plaća ih država, nisu tako efikasni i nisu zainteresovani da budu toliko na samom terenu, primetila je Mihajlovićeva i naglasila da nadzorni organi moraju da budu svaki dan, na svakom putu koji se radi.

Ministarstvo građevinarstva je formiralo komisije, koje proveravaju dinamiku izvođenja radova, dodala je resorna ministarka.

Mihajlovićeva je navela primer mosta kod Beške na kojem je skida 200 milimetara asfalta, zato što je u momentu gradnje mosta to rađeno u vremenskim prilikama koje nisu bile pogodne za to i zato se sada radi popravka.

- Kada se radio most, mnogo je bolje bilo da se možda i sačekalo i da se uradilo kvalitetno, nego da mi danas imamo tu situaciju. Znači, to ne sme da se ponovi ni na jednoj jedinoj deonici koridora 10 i 11", smatra potpredsednica Vlade Srbije.

- Srbija treba da bazira svoj privredni razvoj na Koridoru 10 i 11. Ako ih ne završimo u roku, nas će svi obići. Znači to je naš priroritet -  poručila je ministarka Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik