Otvoren tunel "1. mart"

Bez autora
Aug 26 2014

Tunel ”Prvi mart” i dionica Zenica jug – Lašva na Koridoru V-c svečano su pušteni u promet.Za korisnike autoceste dionica će u punom profilu biti otvorena za promet u utorak od pet ujutro. Tunel Prvi mart, dužine skoro tri kilometra, povezat će Sarajevo i Zenicu modernom autocestom, što će u konačnici doprinijeti snažnijem i bržem ekonomskom razvoju ovog dijela Bosne i Hercegovine.Tunel ”Prvi Mart” posjeduje modernu LED rasvjetu i opremljen je svim sigurnosnim sistemima, promjenljivom signalizacijom, vatrodojavom, hidrantskom mrežom, radio, mobilnom i internet vezom, video nadzorom, a upravljanje će se vršiti 24 sata dnevno, 365 dana u godini iz Centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) Drivuša...

Tunel ”Prvi mart” i dionica Zenica jug – Lašva na Koridoru V-c svečano su pušteni u promet.Za korisnike autoceste dionica će u punom profilu biti otvorena za promet u utorak od pet ujutro.

Tunel Prvi mart, dužine skoro tri kilometra, povezat će Sarajevo i Zenicu modernom autocestom, što će u konačnici doprinijeti snažnijem i bržem ekonomskom razvoju ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Tunel ”Prvi Mart” posjeduje modernu LED rasvjetu i opremljen je svim sigurnosnim sistemima, promjenljivom signalizacijom, vatrodojavom, hidrantskom mrežom, radio, mobilnom i internet vezom, video nadzorom, a upravljanje će se vršiti 24 sata dnevno, 365 dana u godini iz Centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) Drivuša”, rekao je direktor Javnog preduzeća “Autoceste FBiH” Ensad Karić.

Naglasio je da su jedan od najzahtjevnijih objekata na Koridoru V-c izgradile bosanskohercegovačke firme.

Ranije je taj posao u dva navrata povjeravan slovenskim kompanijama, koje su u vrijeme izvođenja radova otišle pod stečaj.

Nakon dolaska sadašnje uprave na čelo Autocesta Federacije BiH, od slovenskih firmi su naplaćene bankovne garancije za neizvršeni posao, a posao je povjeren domaćim kompanijama okupljenim u Konzorcij, koji su činile firme Euroasfalt, ŽGP, Hidrogradnja, Entea i Butmir, prema kojima su izmirena dugovanja za dotadašnji angažman na proboju tunela.

Taj potez se pokazao potpuno opravdanim jer su domaće kompanije povjereni posao završile u predviđenom roku.

Tunel Prvi mart (Vijenac) dosad je najveći infrastrukturni objekat u Bosni i Hercegovini. Ukupna dužina tunela je veća od 2.900 metara, zavisno od cijevi, dok dužina obje tunelske cijevi iznosi 5.680 metara. Vrijednost projekta je procijenjena na 62 miliona eura.

S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora V-c i standardi prema kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.

Na svakih 250 metara se nalazi veza između dvije tunelske cijevi, kao pješačka, evakuacijska veza, dok se na svakih 1.000 m nalaze prolazi (ukupno dva) za pristup vozilima.

Tunel je opremljen svim sigurnosnim sistemima: promjenljivom signalizacijom, vatrodojavom, hidrantskom mrežom, radio, mobilnom i internet vezom, video nadzorom, a upravljanje će se vršiti 24 sata dnevno, 365 dana u godini iz Centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) Drivuša.

Novih šest kilometara moderne autoceste olakšava i skraćuje putnu komunikaciju između Sarajeva i Zenice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik