Pčelari: Rekordno loš prinos meda

Bez autora
Aug 26 2014

Prinos meda u Srbiji biće ove godine manji za 85 odsto nego prošle, a cena meda u proseku i do 30 odsto viša, saopštio je danas Savez pčelarskih organizacija Srbije. Predsednik tog saveza Rodoljub Živadinović kazao je za agenciju Beta da je hladno vreme uz mnogo kiše, glavni razlog "rekordno lošeg prinosa meda".On je naveo da Savez pčelarskih organizacija Srbije ima 9.200 članova koji su godišnje dobijali 6.000 do 7.000 tona meda. Dosadašnja cena meda po kilogramu bila je oko 600 dinara, sada je u nekim delovima Srbije i do 1.500 dinara, dok bi, po oceni Živadinovića, do naredne paše pčela, maja iduće godine, med mogao biti i skuplji...

Prinos meda u Srbiji biće ove godine manji za 85 odsto nego prošle, a cena meda u proseku i do 30 odsto viša, saopštio je danas Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Predsednik tog saveza Rodoljub Živadinović kazao je za agenciju Beta da je hladno vreme uz mnogo kiše, glavni razlog "rekordno lošeg prinosa meda".

On je naveo da Savez pčelarskih organizacija Srbije ima 9.200 članova koji su godišnje dobijali 6.000 do 7.000 tona meda.

Dosadašnja cena meda po kilogramu bila je oko 600 dinara, sada je u nekim delovima Srbije i do 1.500 dinara, dok bi, po oceni Živadinovića, do naredne paše pčela, maja iduće godine, med mogao biti i skuplji.

Pčelari košnice nose na pašu u blizini "medonosnih biljaka" - uljana repica, bagrem, lipa, suncokret i livadska paša, ali pčele su ove godine slabo napuštale košnice.

"Ne pamti se da pčele nisu imale šta da jedu, kao ove godine", rekao je Živadinović i dodao da je u Negotinu i Nišu bilo i uginuća pčela od gladi i to usred bagremove paše.

Živadinović je naveo da stariji pčelari tvrde da tako loše godine nije bilo još od 1953. godine.

Pčelari su tražili pomoć Ministarstva poljoprivrede, ali je nisu dobili.

"Pčelari neće moći da obezbede dovoljnu količinu hrane za pčele, tražimo od Ministarstva da se obezbedi bar simbolična količina šećera iz robnih rezervi kako bi se prehranile pčele. Pet kilograma šećera po košnici bi značajno pomoglo", istakao je Živadinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik