Turista 11% više nego lani

Bez autora
Aug 26 2014

Pretsezona u Baru je, prema navodima turističkih poslenika, bila značajno lošija od prošlogodišnje, glavna sezona je taman počela da hvata zamajac kada su se na barsku rivijeru ponovo sručile kiše, da bi tek početkom avgusta, u pravom smislu, živnule ulice, kafići i plaže. Najnezadovoljniji su izdavaoci privatnog smještaja, koji su jedinstveni u ocjeni da je, iako je broj gostiju skoro na nivou prošlogodišnjeg, materijalni učinak slabiji, jer su posjetioci bili u prilici da se cjenjkaju i snize cijenu ljetovanja. Na području barske opštine se, prema posljednjim podacima Turističke organizacije, odmara 17.925 registrovanih gostiju, što je za 11% više nego lani. U hotelima boravi 3.034 turista ili 12% više nego u uporednom periodu. I ove godine je najpopularniji privatni smještaj, gdje ljetuje 13.650 posjetilaca – 13% više nego prošle godine...

Pretsezona u Baru je, prema navodima turističkih poslenika, bila značajno lošija od prošlogodišnje, glavna sezona je taman počela da hvata zamajac kada su se na barsku rivijeru ponovo sručile kiše, da bi tek početkom avgusta, u pravom smislu, živnule ulice, kafići i plaže.

Najnezadovoljniji su izdavaoci privatnog smještaja, koji su jedinstveni u ocjeni da je, iako je broj gostiju skoro na nivou prošlogodišnjeg, materijalni učinak slabiji, jer su posjetioci bili u prilici da se cjenjkaju i snize cijenu ljetovanja.

Na području barske opštine se, prema posljednjim podacima Turističke organizacije, odmara 17.925 registrovanih gostiju, što je za 11%  više nego lani. U hotelima boravi 3.034 turista ili 12% više nego u uporednom periodu. I ove godine je najpopularniji privatni smještaj, gdje ljetuje 13.650 posjetilaca – 13% više nego prošle godine. Smanjenje broja gostiju u TOB-u bilježe samo u odmaralištima, gdje je sredinom avgusta registrovan 1.241 gost.

Najviše je stranih turista – 13.630 ili za 11% više, dok je domaćih 304.

U hotelu „Princess“, koji sija sa četiri plus zvjezdice, tokom prvih šest mjeseci broj gostiju je bio manji nego u prvom polugodištu 2013.

- Zadovoljni smo posjetom tokom jula i avgusta, pa računamo da ćemo uspjeti da nadomjestimo nešto slabiju posjetu prvih mjeseci. Za septembar imamo optimistične najave, jer nastupa sezona grupnih boravaka – seminara i konferencija, po čemu je naš hotel prepoznatljiv i popularan. Što se tiče individualaca i za njih smo pripremili popuste u slučaju da ostaju tri i više noćenja. Već imamo najave grupa iz Engleske, Francuske, Holandije, Turske, Izraela – zadovoljna je šefica marketinga i prodaje Ljiljana Lukšić.

U najekskluzivnijem hotelu na barskoj rivijeri od 19. do 21. septembra boraviće i učesnici Sportskih igara Montenegroberze.

U hotelu ,,De Lara“ na Utjehi kažu da sezona nije bila na prošlogodišnjem nivou, za šta kao najvažniji faktor navode loše vremenske prilike.

- Radili smo, nije bilo loše, a na to što je bilo slabije nego prošle godine najviše je uticalo loše vrijeme. Kod nas su cijene već uveliko snižene, a o postsezoni ne možemo govoriti, jer hotel zatvaramo 1. septembra – kaže menadžer Jasmin Šabanović.

Aco Marčić iz naselja Šušanj, koji se već više od deceniju bavi izdavanjem smještaja, kaže da u odnosu na prošlu godinu nema razlike u broju gostiju.

- Ipak, to je isključivo zahvaljujući tome što se u moju kuću vraćaju „stari“ gosti, koji dolaze već 10-12 godina – ističe Marčić.

On navodi da ni ove godine nije riješen višegodišnji problem – nedostatak kanti za đubre, usljed čega je šušanjska plaža izuzetno neuredna.

- Prije nekoliko dana sam uzeo grabulje i skupljao smeće po plaži. Smijali su mi se i turisti i mještani, ali ja to ne mogu da gledam. Predlagao sam čak da se organizujemo i sakupimo novac kojim bismo platili dvojicu ljudi da održavaju plažu. Problem predstavlja i što nijesu uklonjeni borovi koji su pali usljed nevremena na potezu od restorana „Amfora“ prema gradu – nezadovoljan je Marčić, koji nema velika očekivanja od postsezone. Vjeruje da će, kada svede bilans, materijalni pokazatelji ići u prilog predsezoni.

Za porodicu Miladina Markovića, čija kuća se nalazi u Sutomoru, ova sezona je lošija od prošlogodišnje.

 - Iako je broj turista na približno istom nivou kao prošle godine, manje smo zaradili, jer smo morali da snizimo cijene boravka. Od posjete u vansezoni ne očekujemo ništa posebno, iako kao i uvijek od 20. avgusta nudimo smještaj po sniženim cijenama. Boravak u apartmanu tokom sezone košta od 25 do 60 eura, dok je u vansezoni potrebno izdvojiti između 18 i 30 eura – kaže Jadranka Marković.

Još je rano da se svode računi i daje konačna ocjena ove ljetnje sezone. Optimisti vjeruju da će se ostvariti prognoze po kojima će ljeto trajati do polovine oktobra, što će, kako se očekuje, privući goste koji vole mir, šetnju i more, ali bez julske i avgustovske vreve i gužve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik