ZZZCG: Subvencionirano zapošljavanje mladih do 25 godina

Bez autora
Aug 26 2014

Zavod za zapošljavanje ZZZ je, u okviru projekta Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima, do sada odobrio 1,4 hiljade zahtjeva za subvencije, prilikom čega je subvencionirano zapošljavanje hiljadu mladih do 25 godina. Iz Zavoda je agenciji Mina-business saopšteno da se subvencije odobravaju po zaposlenom i za jedan mjesec, što znači da je u već sada u pitanju druga ili treća subvencija. Više od 250 poslodavaca je podnijelo zahtjeve za subvencioniranje i njima su odobrene subvencije, rekli su predstavnici ZZZ i precizirali da je riječ o periodu od 1. juna do 20. avgusta. Do sada je za subvencioniranje potrošeno 120 hiljada eura, a planirani budžet je 300 hiljada eura, što znači da sredstava ima još. Pozivamo poslodavce, koji su zaposlili mlade do 25 godina na sezonskim poslovima, da dostave zahtjeve za subvenciranje u bilo koju područnu jedinicu Zavoda širom Crne Gore do 30. septembra, rekli su iz Zavoda...

Zavod za zapošljavanje ZZZ je, u okviru projekta Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima, do sada odobrio 1,4 hiljade zahtjeva za subvencije, prilikom čega je subvencionirano zapošljavanje hiljadu mladih do 25 godina.

Iz Zavoda je agenciji Mina-business saopšteno da se subvencije odobravaju po zaposlenom i za jedan mjesec, što znači da je u već sada u pitanju druga ili treća subvencija.

“Više od 250 poslodavaca je podnijelo zahtjeve za subvencioniranje i njima su odobrene subvencije”, rekli su predstavnici ZZZ i precizirali da je riječ o periodu od 1. juna do 20. avgusta.

“Do sada je za subvencioniranje potrošeno 120 hiljada eura, a planirani budžet je 300 hiljada eura, što znači da sredstava ima još. Pozivamo poslodavce, koji su zaposlili mlade do 25 godina na sezonskim poslovima, da dostave zahtjeve za subvenciranje u bilo koju područnu jedinicu Zavoda širom Crne Gore do 30. septembra”, rekli su iz Zavoda.

Subvencije se ostvaruju za zapošljavanja na sezonskim poslovima u periodu od 1. juna do 30. septembra u svim opštinama, a poslodavci sve do 30. septembra mogu podnositi zahtjeve za zapošljavanje koje se ostvarilo od 1. juna.

“Svi poslodavci koji zaposle osobu do 25 godina, koja u proteklih šest mjeseci nije bila u radnom odnosu, a državljanin je Crne Gore, zaključe ugovor o radu sa njim i izvrše prijavu u Poreskoj upravi, mogu predati zahtjeve za odobravanje subvencija u područnim jedinicama Zavoda u svim crnogorskim gradovima”, podsjetili su iz ZZZ.

Cilj projekta Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima je podrška poslodavcima pri zapošljavanju mladih do 25 godina na sezonskim poslovima. Subvencioniraju se poslodavci u iznosu od 100 eura mjesečno ako zaposle osobu bez ikakvog radnog iskustva ili 80 eura mjesečno za onog koji ima nekog radnog iskustva.

“Više od tri hiljade mladih je u prethodne dvije godine zaposleno posredstvom ovog projekta”, rekli su iz Zavoda.

Poslodavcu je, kako su ocijenili, važno da radnik koga zaposli kvalitetno obavlja svoj posao, kako bi usluga koju pruža turistima bila kvalitetna.

Takođe im je bitno da u vremenu sezone, kada je obim posla i do nekoliko puta povećan, ne mora da ulaže vrijeme, novac i trud za dugo osposobljavanje nekoga za samostalan rad.

“Stoga, subvencije koje Zavod dodjeljuje poslodavcima upravo imaju za cilj da nadomjeste eventualne rizike, ukoliko se zaposle mladi ljudi bez ikakvih prethodnih iskustava”, naveli su iz ZZZ.

Cilj projekta je, kako se dodaje, stimulisanje zapošljavanja mladih sa posebnim akcentom na zapošljavanje mladih bez radnog iskustva.

“Razlog tome je što želimo da mladima pružimo mogućnost sticanja prvog radnog iskustva, da se uključe na tržište rada i da postanu njegov kvalitetan i konkurentan akter. Takođe, na ovaj način želimo da podstaknemo stvaranje kvalitetne radne snage na koju će se u budućnosti oslanjati naša privreda koja je dominantno sezonskog karaktera”, zaključili su iz ZZZ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik