Tender skrojen za holandsku firmu?

Bez autora
Aug 27 2014

Tender za nabavku visoko tehnološke opreme, „težak“ 4,5 miliona evra, koji je nedavno raspisalo državno preduzeće JUP „Istraživanje i razvoj“, osnovano pri Ministarstvu za prosvetu i nauku, revoltiralo je domaće proizvođače koji su ubeđeni da je posao namešten za holandsku firmu. Kažu, jedino Gloub korporejšn ispunjava prilično neobične uslove javnog poziva i samo bi još izvesna italijanska kompanija mogla da dođe u obzir, ali nema naznaka da će učestvovati. Konkurs je raspisan za tzv. sistem integratore, praktično trgovačko-posredničke firme koje prema postavljenim uslovima po nekoliko stotina komada različite opreme nabavljaju od pojedinačnih proizvođača, i sa tom ponudom nastupaju na tenderu. Međutim, Gloub korporejšn nema taj problem, kažu neki domaći privrednici, i tvrde da je ta firma od proizvođača zatražila ponudu za opremu znatno pre nego što je javni poziv objavljen...

Tender za nabavku visoko tehnološke opreme, „težak“ 4,5 miliona evra, koji je nedavno raspisalo državno preduzeće JUP „Istraživanje i razvoj“, osnovano pri Ministarstvu za prosvetu i nauku, revoltiralo je domaće proizvođače koji su ubeđeni da je posao namešten za holandsku firmu. Kažu, jedino Gloub korporejšn ispunjava prilično neobične uslove javnog poziva i samo bi još izvesna italijanska kompanija mogla da dođe u obzir, ali nema naznaka da će učestvovati. 

Konkurs je raspisan za tzv. sistem integratore, praktično trgovačko-posredničke firme koje prema postavljenim uslovima po nekoliko stotina komada različite opreme nabavljaju od pojedinačnih proizvođača, i sa tom ponudom nastupaju na tenderu. Međutim, Gloub korporejšn nema taj problem, kažu neki domaći privrednici, i tvrde da je ta firma od proizvođača zatražila ponudu za opremu znatno pre nego što je javni poziv objavljen. Kuriozitet je i to što je nekim firmama zahtev iz Glouba bio dostavljen na formularima radne verzije tenderske dokumentacije daleko ranije nego što je tender raspisan. To je za domaće proizvođače krunski dokaz da je Holanđanima dokumentacija bila dostupna mnogo pre nego što je javno objavljena, a pretpostavlja se i da su oni, na osnovu ponuda prikupljenih od proizvođača u našoj zemlji, mogli da utiču i na formiranje konačne verzije tenderskog zahteva.

Uz to, tenderskim uslovima traži se ponuđač koji je u prethodne tri godine ostvario poslovni prihod od 13,5 miliona evra i da je imao najmanje tri posla od kojih je svaki bio vredan najmanje 1,5 miliona evra. Uvedena je i novina da kriterijume mora da ispuni svaki pojedinačni proizvođač koji nastupa u grupi, iako svrha udruživanja i jeste da se uslovi ispune kumulativno. Već sa ova dva nerazumno visoko postavljena kriterijuma, postalo je jasno da su vrata za domaće firme zatvorena čak i pod uslovom da se nekoliko njih udruži.

U prilog tezi o unapred skrojenom tenderu ide i uslov da učesnik mora da ima najmanje pet zaposlenih, što je prilično specifičan zahtev ako se posmatra u kombinaciji sa traženim poslovnim performansama. Ipak, ispunjava ih pomenuta holandska kompanija, koja je, prema rečima proizvođača, prikupljala ponude i pre objavljivanja tendera, jer zapošljava šest ljudi, što ukazuje da je pobednik tendera unapred bio poznat, tvrdi za Danas nekoliko domaćih proizvođača.

Oni ukazuju i da se raspisanom tenderu mogu zameriti i mnogi tehnički nedostaci. Primera radi, ukoliko postoje dva ponuđača sa najnižim cenama, bira se onaj čija je ponuda prva stigla, dok se kriterijum kvaliteta ne uzima u obzir. Malo je verovatno da će bilo koja druga firma, osim one koja je unapred pripremljena, moći da se javi ranije, jer su rokovi veoma kratki - svega oko mesec dana.

- Ako se izdvoji vreme potrebno da se preuzme dokumentacija kao i period za postavljanje eventualnih pitanja, preostaje maksimalno 15 kalendarskih dana za efektivno pripremanje ponude. U domaćem Zakonu o javnim nabavkama najkraći rok za dostavljanje ponuda iznosi 40 dana, po EIB vodiču iznosi šest nedelja, a po CEB vodiču 52 dana - kaže Danasov izvor.

U skladu sa pravilima
U JUP „Istraživanje i razvoj“ kažu da se tenderi objavljeni 6. i 19. avgusta, koji se odnose na nabavke kapitalne opreme za istraživače u okviru programa „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“, sprovode „u skladu sa pravilima nabavki Evropske investicione banke uz poštovanje uslova postizanja što većeg nivoa konkurencije, ekonomičnosti i efektivnosti nabavke“.

- U poređenju sa sličnim međunarodnim tenderima vezanim za nabavku laboratorijske opreme, sprovedenim za potrebe naučnika u Srbiji, uslovi navedenih javnih nabavki koji se odnose na poslovne i finansijske kapacitete ponuđača, jesu ili isti ili blaži - navode u tom preduzeću i dodaju da su „svi važeći uslovi dostupni kompanijama koje su u redovnoj tenderskoj proceduri preuzele dokumentaciju“, kao i da su „lista i tehničke specifikacije opreme koja se nabavlja u okviru ovog programa javno dostupni od 2010“.

Kratak rok
Još jedan podatak koji ide u prilog tezi da je određeni ponuđač već ranije bio upoznat sa uslovima tendera je i izuzetno kratak rok od dva meseca za isporuku opreme. S obzirom na kompleksnost posla, rok je nelogično kratak, ali i kontradiktoran s obzirom na pojedinačne rokova za isporuku označene u fajlovima tehničkih specifikacija. Samo ponuđač koji je dosta ranije krenuo u pregovore može u tom roku da zaokruži poslove sa velikim brojem proizvođača, tvrde domaći privrednici.

Profitabilno
Preduzeće Jedinica za upravljanje projektom „Istraživanje i razvoj“, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovalo je 2010. Ministarstvo za nauku u vreme kada je na njegovom čelu bio Božidar Đelić, kako bi rukovodilo projektima finansiranim preko Evropske unije ili Evropske investicione banke. Firma zapošljava 38 ljudi, posluje bez gubitaka, a prošle godine je prihodovala 170 miliona dinara. Firma upravlja i projektima Naučno tehnološki park Zvezdara, Istraživačka stanica Petnica, Naučno tehnološki park u Nišu i Novom Sadu, Centar za promociju nauke, Stanovi za mlade istraživače u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, i druge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik